Van de Beek over anti-voetbal: "Nog nooit meegemaakt"

28 februari 2020 – Donny van de Beek stelt dat Ajax terecht is uitgeschakeld in de Europa League door Getafe. Hoewel de middenvelder vindt dat de Amsterdammers de nodige pech hebben gehad en ook de scheidsrechter niet hielp tegen Getafe, vond hij het optreden van de Amsterdammers over twee duels simpelweg te karig. "Maar zo'n tegenstander heb ik nog nooit meegemaakt."

Van de Beek over anti-voetbal: "Nog nooit meegemaakt"

Dat zei hij na het duel in de mixed zone. Met een kolkende Johan Cruijff ArenA achter zich, hoopte Ajax er meteen vol in te kletsen tegen Getafe. De werkelijkheid was echter dat de bezoekers binnen no time op voorsprong stonden. "Als je zo'n goal weggeeft – uit een ingooi nota bene, niet uit een goede aanval -, loop je direct achter de feiten aan", baalde Van de Beek. "Dat mag ons niet gebeuren. Sowieso scoren zij alleen maar uit onze fouten en dan schieten ze ook nog een paar keer op de paal en lat. Dat geven we te gemakkelijk weg."

Nederlands krantenoverzicht: 'Ajax-spelers niets geleerd van Spaanse lessen'

Daarmee toonde de middenvelder zich kritisch op zijn eigen ploeg, toch was hij ook niet te spreken over opponent Getafe. "Het was lastig om in het ritme te komen in de wedstrijd. Ze liggen meer op de grond dan dat ze voetballen, dat is hun tactiek. En dan heb je ook nog een scheidsrechter die er niets aan doet en er telkens intrapt door het spel stil te leggen. En hij geeft maar één keer geel voor tijdrekken. Dan weet je dat het lastig wordt", zei Van de Beek, die erkende dat Ajax zich ook te vaak uit de tent liet lokken donderdagavond.

Wat schrijven de Spaanse kranten over Getafe - Ajax?

"Het is bloedirritant als er niks aan gedaan wordt door de scheidsrechters. Voor een toeschouwer is het al irritant, laat staan voor jou als speler. Zo'n team heb ik nog nooit meegemaakt en ik ben daar niet zo snel van om zoiets te zeggen." Daarom kwam het tempo nooit echt in de wedstrijd. Van de Beek: "Omdat ze continu op de grond gingen liggen, lag het spel telkens stil. Maar nogmaals: ook wij hebben niet goed gespeeld. De uitschakeling hebben we aan onszelf te wijten. We kunnen alles van de tegenstander vinden, het is onze eigen schuld."

AZ-thuis
De scheidsrechters, de spelopvatting van Getafe en het eigen matige optreden van Ajax waren volgens Van de Beek redenen dat het eindelijk niet lukte. De blessures wilde hij duidelijk niet als argument opvoeren. "Natuurlijk missen we veel spelers, maar daar kunnen we niks aan doen. Dat is de situatie, we hopen dat iedereen er snel weer bij is. Meer kunnen we er niet van maken", zei hij over de afwezigen.

Tegen AZ komend weekend zal Promes langer kunnen spelen, is Nicolas Tagliafico terug en ook kan er mogelijk een beroep worden gedaan op Hakim Ziyech. Dat moet Ajax vertrouwen geven in de Eredivisie-topper. "Dat is weer een hele belangrijke wedstrijd, dat weten we allemaal. We moeten nu snel een streep zetten onder deze wedstrijd, conclusies eruit trekken en door", aldus Van de Beek over de aanstaande topper van zondagavond.

Lees ook: Ajax' wonderkids zijn weer jongetjes na uitschakeling door Getafe

Dat het tij snel kan keren met een paar overwinningen, daar houdt Van de Beek zich aan vast. "Zondag moeten we winnen. En als je een paar keer wint, kan er in de competitie snel veel anders zijn", doelde Van de Beek op de achterstand die Ajax vorig seizoen in deze fase van het seizoen nog had op PSV. Toen werd de titel uiteindelijk nog in de wacht gesleept. "Nu moeten we het gevoel weer zien om te draaien. Snel herstellen en er zondag weer staan in eigen stadion."

Ajax

gerelateerd