UEFA-kandidaat Spee spreekt zich uit tegen Super League

31 oktober 2020, 08:48   Bijgewerkt: 31 oktober 2020, 09:04

UEFA-bestuurskandidaat Just Spee heeft zich uitgesproken tegen de komst van de Europese Super League. Spee werd gisteren naar voren geschoven door de KNVB als opvolger van Michael van Praag als bestuurslid van de UEFA. In een interview in het Algemeen Dagblad ging hij in op wat die functie zou kunnen betekenen.

Dat de KNVB in de UEFA minder invloed heeft dan grote voetballanden als Engeland, Duitsland en Spanje, hield Spee niet tegen om zich kandidaat te stellen. "De KNVB heeft daar al heel lang een positie en we vinden het belangrijk die inbreng te behouden. De UEFA bestaat uit 55 bonden en de KNVB is de grootste van de kleintjes. Dat is geen onbelangrijke positie. Wij denken dat het onverstandig is om het alleen aan de groten te laten."

Een belangrijk thema in het Europese voetbal is de mogelijke komst van een Europese Super League, een competitie die mogelijk de Champions League moet gaan vervangen. De KNVB is fel tegen. "Alle nationale bonden zijn ervan overtuigd dat de kern van het voetbal in de nationale competities ligt. De Super League is een beweging die je ziet vanuit een aantal grote clubs. Dat is ergens begrijpelijk, vanuit financiële zekerheid op korte en middellange termijn, maar ze maken in het grotere perspectief een grote vergissing."

"Ze gaan voorbij aan een essentieel fundament onder het voetbal: lokale en nationale binding", legde Spee uit. "Als voetballiefhebber heb je het na vier keer wel gehad met Paris Saint-Germain tegen Manchester City. Rivaliteit is leuk, maar dat zit veel meer bij bijvoorbeeld Liverpool - Everton. Dat gaat echt niet zomaar veranderen."

Lees ook: Bondsvoorzitter Spee moet bij UEFA Van Praag opvolgen

De vraag is hoeveel invloed Nederland heeft als het gaat om het tegenhouden van de komst van de competitie. Zo heeft onder meer FC Barcelona al toegezegd deel te nemen aan de Super League. "Als die grote clubs de brug overgaan, moeten we daarmee dealen, maar zolang dat nog niet gebeurd is, zullen wij er alles aan doen om ze te beïnvloeden. Wij zijn ervan overtuigd dat het simpelweg niet de juiste stap is. Ook financieel, op het gebied van mediarechten, is nog een wereld te winnen zónder een Super League. E-sports, streamingsdiensten: het voetbal heeft nog een paar grote stappen te maken."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen