Commissie Mijnals: "KNVB moet in vijf jaar een voorbeeld zijn"

17 november 2020, 21:15

De Commissie Mijnals werd in het leven geroepen nadat Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira van Excelsior racistisch bejegend werd door enkele fans van FC Den Bosch. Dat gebeurde precies een jaar geleden. Humberto Tan, lid van Commissie Mijnals, wil racisme en discriminatie uit het Nederlandse sportleven zien te krijgen.

"Ik denk dat niemand met plezier kijkt naar de pijn in de ogen van Mendes Moreira", vertelt Tan aan de NOS. In juli werd de commissie in het leven geroepen. Naast Tan zit ook onder meer Ruud Gullit in de commissie. Het bestrijden van racisme en discriminatie is belangrijk, weet Tan. "Aan de ene kant kijk ik met pijn terug op het moment van Mendes Moreira. Wat er toen gebeurd is, is natuurlijk afschuwelijk. Aan de andere kant heeft het wel iets in werking gezet bij de KNVB. Dat is natuurlijk goed. Helaas is er dus een slachtoffer nodig om te gaan kijken of je op een aantal gebieden vooruitgang kan boeken."

De commissie probeert de bond te helpen wat betreft deze lastige onderwerpen. Volgens Tan is er nog veel winst te boeken. "Het belangrijkste is dat we geprobeerd hebben een stip op de horizon te zetten. Die stip houdt in dat de KNVB binnen vijf jaar een voorbeeldbond zou moeten zijn voor alle sportbonden in Nederland op het gebied van inclusiviteit en het bestrijden van racisme. En de Nederlandse voetbalbond zou een voorbeeldfunctie moeten hebben voor alle voetbalbonden in Europa."

Lees ookMendes Moreira blikt terug: "Ik heb het een plek gegeven"

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen