Willem II
0 – 0
RKC Waalwijk

ErediVisie: Bijl voor de bijl, L1sand0 en Nick in zijn Marsman

15 maart 2021 – Het Eredivisieweekend stond in het teken van de kraker tussen PSV en Feyenoord en met name in het eerste uur stelden beide ploegen niet teleur. Gelukkig gebeurde er nog meer op de velden: Groningen-coach Danny Buijs liet zich gelden, Lisandro Semedo liet zich zien en enkele opmerkelijke record werden gebroken. Zoals elke week blikken we terug op de afgelopen speelronde in onze wekelijkse rubriek ErediVisie. 

ErediVisie: Bijl voor de bijl, L1sand0 en Nick in zijn Marsman

Een eigen doel?!

Het populaire Wie is de Mol? is net afgelopen, maar het leek afgelopen weekend alsof enkele spelers al bezig waren met een nieuw seizoen van het programma. Meerdere spelers baarden opzien met eigen doelpunten, met AZ tegen FC Twente (4-1) als absoluut toppunt. Dario Dumic, Joël Drommel en Albert Gudmundsson maakten alle drie een eigen goal. Ook Heraclied Noah Fadiga scoorde tegen ADO in het verkeerde doel. Was het dit weekend het doel om in het eigen doel te scoren, of schoot dit viertal het doel voorbij? Hoe dan ook, opmerkelijk was het zeker.

Beugelsdijk van een wedstrijd

Nee, echt sprankelend was het spel van Sparta niet tegen RKC. De termen 'betonvoetbal' en 'loopgravenvoetbal' gaan de afgelopen weken al rond op social media om het spel van de ploeg van Henk Fraser te beschrijven. Heeft Sparta daar maling aan? Absoluut. Dat bleek vorige week ook toen Adil Auassar tegen de kritische Gertjan Verbeek zei dat Sparta er niet is 'om hem te vermaken'. Het gaat om punten en die pakte Sparta zaterdag tegen RKC. Belangrijk was verdediger Tom Beugelsdijk, die het toonbeeld was van het onverzettelijke Sparta. Dat hij scoorde, maakte het nog mooier. "We gaan ons zeker veilig spelen", zei de robuuste verdediger na afloop. Met een uitstekende Beugelsdijk moet dat inderdaad gaan lukken voor de Rotterdammers die nu twaalfde staan.

Nick heeft wat in z'n Marsman

Dit seizoen ging het bij Feyenoord heel vaak over Justin Bijlow. Bijlow in Oranje. Bijlow geblesseerd. Bijlow blinkt uit. Bijlow geblesseerd. En zelfs in aanloop naar de topper tegen PSV ging het over de terugkerende keeper, maar Dick Advocaat koos onder de lat toch voor Marsman. De doelman liet – niet voor het eerst dit seizoen overigens – zien heel wat in zijn mars te hebben. Met fraaie reddingen voorkwam hij diverse PSV-treffers en grappend werd op social media geopperd om hém op te roepen voor het Nederlands elftal. In elk geval verdient hij het dat het wat vaker over hem gaat dan alleen als hij blundert, zoals tegen sc Heerenveen in de KNVB Beker.

L1sand00 Semedo

Met vijftien doelpunten en even zo veel assists was Lisandro Semedo de promotieheld van Fortuna Sittard in het seizoen 2017/18. Een jaar later bleek de Eredivisie (3 goals, twee assists in een heel seizoen) nog een brug te ver voor de handige buitenspeler, maar na zijn ervaring in Griekenland is hij in Limburg weer helemaal opgeleefd. Met zeven goals en vijf assists toont hij prima cijfers en zeker in 2021 is hij on fire: ondanks aankopen Mats Seuntjens, Ben Rienstra, Emil Hansson en Sebastian Polter was de Portugees na zijn verhuur de beste 'aankoop' van toenmalig technisch manager Sjors Ultee. Met een goal, assist én publiekswissel had L1sandr00 in de derby tegen VVV-Venlo in zijn honderdste wedstrijd voor Fortuna Sittard de absolute hoofdrol zondagmiddag in De Koel.

Bijl voor de bijl

Het temperament is nooit ver weg bij Danny Buijs. Tegen FC Utrecht baarde de trainer van FC Groningen al opzien door zijn spelers op ludieke wijze af te branden en ook zaterdag liep het pannetje van de coach even over. Glenn Bijl werd in blessuretijd over de knie gelegd door Buijs, die daarmee een gevaarlijke aanval in de kiem smoorde. Buijs kreeg geel en kritiek van Bijl, die de actie van de hoofdtrainer echt niet vond kunnen. De rest van Nederland kon er wel om lachen. Met Buijs, die tijdens zijn actieve loopbaan ook niet vies was van een stevige tackle, heeft de Eredivisie er een Diego Simeone en een kleurrijk karakter bij.

En dan nog even dit...

Passeer El Khayati

Maximilian Wittreffer

Zelfde Petrovic

Gele Seuntjens

Eredivisie

gerelateerd