Willem II
1 – 0
RKC Waalwijk

ErediVisie: Roger Shit, Dal- of topmau, TannaNee en Stortvloet

22 maart 2021 – Het laatste Eredivisie-weekend voor de interlandperiode gaf weer genoeg stof tot napraten: het opnieuw falende PSV, de missers van FC Groningen - zowel voor als achterin - en de opvallende uitspraken van Oussama Tannane: er gebeurde méér dan genoeg. Zoals elke week blikt FCUpdate.nl met een knipoog terug op het afgelopen speelweekend in onze rubriek ErediVisie. 

ErediVisie: Roger Shit, Dal- of topmau, TannaNee en Stortvloet

Roger Shit
Héél lang kon Roger Schmidt op een bepaald vertrouwen rekenen van de achterban van PSV. Zijn resultaten uit het verleden, zijn spelopvatting en het feit dat hij grote namen naar Eindhoven haalde, pleitten in zijn voordeel. Maar inmiddels is zijn steun flink afgebrokkeld. Het enorme verval binnen wedstrijden, de hevige kritiek op scheidsrechters, zijn soms onbegrijpelijke wisselbeleid en de laatste tijd met name de uitblijvende resultaten. Het kwam zondagmiddag tegen AZ samen: de zestiende topper op rij werd niet gewonnen en het was tevens het vijfde puntverlies in de laatste acht Eredivisie-wedstrijden. Het feit dat Yorbe Vertessen eerder inviel dan de productieve Noni Madueke en dat Mohamed Ihattaren bij een kansloze 2-0 achterstand nog drie minuten mocht meedoen hielp ook niet bij het oordeel van de PSV-fans. Het laagste aantal punten sinds 2013/14 na 27 speelrondes: inmiddels vinden veel fans in Eindhoven Roger Shit. Kan hij het tij nog keren?! 

Dalmau of topmau?
Met grote verwachtingen werd Adrian Dalmau (26) in 2019 overgenomen van Heracles Almelo: een miljoen euro + Cyriel Dessers, die zich vervolgens kroonde tot topscorer van de Eredivisie. In de tussentijd had de Spaanse spits in de Domstad meer blessures dan speelminuten en ook dit seizoen gaat het fysieke deel zeer moeizaam. Wel werd hij net als eerder tegen FC Emmen dit weekend matchwinner tegen Fortuna Sittard en is hij erachter gekomen waar die blessures vandaan komen: zijn lichaam leunt teveel op de linkerkant, waardoor hij elke keer met zijn spieren is gaan corrigeren. Met acht goals uit 21 duels is zijn moyenne niet eens heel slecht: gaat hij dan eindelijk zijn grote belofte inlossen?

Stortvloet aan goals en assists
Het moet gezegd: ditmaal mag Rai Vloet (25) voor zijn doelpunt de bloemen doorgeven aan de blunderende Sparta Rotterdam-verdediger Michaël Heylen, maar het feit dat hij opnieuw scoort, is geen toeval meer. Met veertien treffers en vier assist in 29 wedstrijden voor Heracles Almelo dit seizoen, beschikt de aanvallende middenvelder over uitstekende statistieken. Dat hij beslissend was, mag eveneens geen verrassing heten: alleen Georgios Giakoumakis (13) en Donyell Malen (11) maakten vaker een doelpunt dat een gelijke stand of voorsprong opleverde dan Vloet (10). Kan hij na deze stortvloed misschien een volgende stap maken komende zomer? 

TannaNee
Schitterende vrije trappen, hakballen, steekballen over vijftig meter. We hebben het dit seizoen allemaal voorbij zien komen bij Oussama Tannane. Dat de 26-jarige Marokkaan kan voetballen, staat als een paal boven water. De vraag blijft echter of de spelmaker een echte wind mee-voetballer is of een échte vedette. Zondag leek het in ieder geval op het eerste. De middenvelder grossierde tegen Willem II in (onnodig) balverlies en werd een kwartier voor tijd gewisseld. Enige zelfkritiek was hem vreemd, zo bleek voor de camera van ESPN. Hij uitte zijn frustratie op de verslaggever van dienst. "Volgens jou is het een mindere wedstrijd, maar dan moet je een beetje beter kijken denk ik. Het is niet elke dag zonneschijn", zei hij onder meer. "Je moet me niet afrekenen als ik een slechte bal geef. Dat doe je nu wel. Jij doet nu alsof ik een heel slechte wedstrijd heb gespeeld." Misschien moet Tannane zich meer richten op zijn eigen spel, in plaats van op journalisten. 

Groningse bevingen
Meermaals ontving de Groningse defensie dit seizoen de complimenten over compacte speelwijze en de weinige tegengoals. Mede daardoor had FC Groningen zich op de zesde plek in de competitie genesteld. Daarom was het des te vreemder dat de normaal zo betrouwbare achterhoede tegen RKC Waalwijk grossierde in fouten. Ko Itakura en Bart van Hintum stonden met angst en beven op te bouwen onder de Waalwijkse druk. Beide heren gingen uiteindelijk gruwelijk in de fout, waardoor het met 3-1 verloor van een laagvlieger. Waar we vorige week nog konden stellen dat het centrale duo stond als een huis, is dat inmiddels een huis met de nodige scheuren geworden. Al is men dat in Groningen ook wel weer gewend...

En dan nog even dit...

Kian Slordig

Noord West, Oosting best

Dat ging niet Goedmundsson

Eredivisie