UEFA bestraft Kudela (Slavia) vanwege racisme tegen Rangers

6 april 2021 – De UEFA heeft ingegrepen tegen Ondrej Kudela. De speler van Slavia Praag is door de Europese bond voor één Europa League-wedstrijd geschorst nadat hij tegen Rangers FC een racistische opmerking zou hebben geplaatst tegen Glen Kamara.

UEFA bestraft Kudela (Slavia) vanwege racisme tegen Rangers

Kudela zei iets in het oor van Kamara, wat een flink opstootje tot gevolg had. Naar verluidt was het dus een racistische opmerking met het woord 'monkey' erin. Slavia Praag zelf heeft in een reactie op het incident een statement afgegeven, waarin het ontkende dat Kudela iets racistisch heeft gezegd. 'Slavia ontkent de walgelijke beschuldigingen van racistisch gedrag van een van onze leiders Ondrej Kudela', schreef de club op de eigen website. Volgens Kudela zelf zou hij zich na 'een van de schandalige overtredingen' tot Kamara hebben gericht en 'you fucking guy' hebben geroepen. Van racisme was volgens hem geen sprake.

De club verweet vervolgens Rangers te agressief te hebben gespeeld. 'In geen enkele wedstrijd in de recente geschiedenis van het Europese voetbal hebben we ooit zulk gemeen spel ervaren. De vele brute tackles resulteerden in blessures bij onze spelers. Keeper Ondrej Kolar moest naar het ziekenhuis met tien hechtingen.

Rangers was witheet en gaf aan dat het hoopte dat de UEFA zou ingrijpen tegen Kudela. Dat is dus nu gebeurd, door hem voor één wedstrijd te schorsen. De UEFA zet het onderzoek voort, wat kan betekenen dat de speler nog langer zal worden geschorst. Mocht het bewezen worden dat het inderdaad om racisme ging, dan kan hij voor tien speelronden worden gestraft door de bond.

Slavia speelt donderdag in de kwartfinales van de Europa League tegen Arsenal. Het eerste duel van het tweeluik gaat dus sowieso aan de neus van de 34-jarige Tsjech voorbij.

UEFA Europa League

gerelateerd