UEFA straft Slavia-speler met tien duels wegens racisme

14 april 2021 – De UEFA heeft keihard ingegrepen tegen Ondrej Kudela. De speler van Slavia Praag is door de Europese bond voor liefst tien Europa League-wedstrijden geschorst nadat hij tegen Rangers FC een racistische opmerking zou hebben geplaatst tegen Glen Kamara. Vorige week werd de Tsjech al voor één duel geschorst. Nu het feit bewezen is, is de straf dus flink verhoogd door de UEFA. Hij mag ook in de eigen competitie niet spelen, net als voor de nationale ploeg.

UEFA straft Slavia-speler met tien duels wegens racisme

Kudela zei iets in het oor van Kamara, wat een flink opstootje tot gevolg had. Naar verluidt was het dus een racistische opmerking met het woord 'monkey' erin. Slavia Praag zelf heeft in een reactie op het incident een statement afgegeven, waarin het ontkende dat Kudela iets racistisch heeft gezegd. 'Slavia ontkent de walgelijke beschuldigingen van racistisch gedrag van een van onze leiders Ondrej Kudela', schreef de club op de eigen website. Volgens Kudela zelf zou hij zich na 'een van de schandalige overtredingen' tot Kamara hebben gericht en 'you fucking guy' hebben geroepen. Van racisme was volgens hem geen sprake.

De club verweet vervolgens Rangers te agressief te hebben gespeeld. 'In geen enkele wedstrijd in de recente geschiedenis van het Europese voetbal hebben we ooit zulk gemeen spel ervaren. De vele brute tackles resulteerden in blessures bij onze spelers. Keeper Ondrej Kolar moest naar het ziekenhuis met tien hechtingen.'
Rangers was witheet en gaf aan dat het hoopte dat de UEFA zou ingrijpen tegen Kudela. Dat is dus nu gebeurd, door hem voor één wedstrijd te schorsen. De UEFA zet het onderzoek voort, wat kan betekenen dat de speler nog langer zal worden geschorst. Mocht het bewezen worden dat het inderdaad om racisme ging, dan kan hij voor tien speelronden worden gestraft door de bond.

Slavia speelt donderdag de return tegen Arsenal in de Europa League. Ook die pot gaat aan de neus van Kudela voorbij, al was hij er vorige week ook al niet bij tegen de Engelsen. Overigens is ook Kamara geschorst door de UEFA. De speler van Rangers moet drie duels brommen voor zijn aandeel in de onrust op het veld. Hem wordt een fysieke aanval op een andere speler verweten. De speler van Rangers schopte de keeper van Slavia tegen zijn hoofd.

UEFA Europa League

gerelateerd