Makkelie schrijft geschiedenis: "Hier kunnen we heel trots op zijn"

11 juni 2021 – Turkije en Italië verzorgen vanavond (21:00 uur) de aftrap van het Europees Kampioenschap. Hoewel het nog twee dagen duurt voor we Oranje in actie zien, zit ook aan de wedstrijd van vanavond een flink Nederlands tintje. De openingswedstrijd staat namelijk onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie.

Makkelie schrijft geschiedenis: "Hier kunnen we heel trots op zijn"

Makkelie is de eerste Nederlandse scheidsrechter ooit die de openingswedstrijd van een EK of WK mag fluiten. Een enorme eer dus, benadrukte oud-scheidsrechter Jaap Uilenberg tegenover De Telegraaf. "Hier kunnen we heel trots op zijn. Als je ziet wie in deze eeuw de openingsduels mochten leiden... dan praat je over de Duitse topper Markus Merk, Pierluigi Collina of Roberto Rosetti zelf, de grote baas van de Europese scheidsrechterscommissie."

Wel voerde Uilenberg de druk aardig op. "Zijn optreden móét goed zijn", stelde hij. "De openingswedstrijd is bepalend voor het toernooi. Daar wordt de lijn uitgezet voor de rest van het evenement." Toch verwacht hij dat dat geen probleem zal worden. "Er zijn een paar honderd miljoen ogen op hem gericht, maar als je daar niet tegen kan, moet je geen profscheidsrechter worden."

"Hij heeft zich de afgelopen jaren geweldig ontwikkeld. Je hoeft alleen maar naar de aanstellingen te kijken die hij heeft gekregen. Dit is ook de bevestiging van wat hij Europees allemaal heeft laten zien het afgelopen jaar." Uilenberg wees onder meer op de Champions League-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir, die wegens een racistisch incident werd gestaakt. Het restant van de wedstrijd werd later uitgespeeld, onder leiding van Makkelie.

"Hij doet het allemaal op een perfecte manier", sloot Uilenberg af. "Mooi voor Nederland toch dat hij nu dit EK opent? Ik had stiekem mijn hoop er al op gevestigd." Naast Makkelie is er met Björn Kuipers nog een tweede Nederlandse scheidsrechter actief op het toernooi. 

Oranje

gerelateerd