Oranje-dagboek #1: aanstellingen, training, persco en Garrix

11 juni 2021 – De officiële start van het EK betekende voor het Nederlands elftal een trainingsdag. Aan het einde van de ochtend stond Oranje op het veld, een paar uur later was er een persconferentie. Maar met de scheidsrechtersaanstellingen, de toernooi-opening en rondgang op social media gebeurde er nog genoeg meer voor de selectie van Frank de Boer. 

Oranje-dagboek #1: aanstellingen, training, persco en Garrix


Aanstelling Oranje
Als we de aanstelling van de scheidsrechter voor het Nederlands elftal mogen geloven, is Oranje wel een van de favorieten. Want met de ervaren Duitser Felix Brych (45) kreeg de ploeg van Frank de Boer een toparbiter voor het openingsduel met Oekraïne. Drie van de vijf wedstrijden onder de leiding van de Duitser werden tot dusver gewonnen door het Nederlands elftal, maar de laatste interland ging juist verloren: tegen Italië (0-1) in de Nations League: wat wordt het ditmaal?

Openingsdag met Nederlands tintje
Het EK is officieel van start gegaan, maar zoals bekend komt Oranje zondag pas in actie. Toch had de eerste EK-dag een behoorlijk Nederlands tintje. Het toernooi werd namelijk afgetrapt door dj Martin Garrix, die samen met Bono en The Edge van U2 het officiële EK-lied maakten. Het nummer stond centraal tijdens de openingsceremonie voorafgaand aan de wedstrijd tussen Italië en Turkije. De leiding van dat duel is overigens in Nederlandse handen. Danny Makkelie en zijn assistenten zijn namelijk aangewezen om de openingswedstrijd in goede banen te leiden. Voor de 38-jarige Makkelie is het zijn EK-debuut. Björn Kuipers heeft ook zijn eerste aanstelling op het EK binnen: hij is vierde man bij Engeland tegen Kroatië.

Trainen, rusten en tv kijken
Het Nederlands elftal trainde vandaag voor de een-na-laatste keer richting de wedstrijd tegen Oekraïne. Matthijs de Ligt was een van de 25 spelers die op het trainingsveld was te bewonderen, maar zijn inzetbaarheid is nog onzeker. Althans, er is ten opzichte van gisteren geen update te melden. Verder werd de selectie op de foto gezet, stonden een aantal spelers de pers te woord en zal er vooral veel gerust zijn. Wat de spelers vanavond doen? Met z'n allen de wedstrijd tussen Italië en Turkije kijken, vertelde Davy Klaassen tijdens een persmoment.

Speculeren over de opstelling
De voorbereiding op het EK nadert zijn einde. Morgen nog een keer trainen en dan wacht het echte werk. Over de opstelling tegen Oekraïne is de voorbije dagen niet heel veel duidelijk geworden, maar een groot deel laat zich wel invullen. Maarten Stekelenburg is waarschijnlijk de eerste keeper van Oranje, of kiest Frank de Boer toch voor Tim Krul? Achterin is er vermoedelijk een basisplaats voor Jurriën Timber als Matthijs de Ligt niet tijdig hersteld is. Op het middenveld en in de aanval worden eigenlijk geen verrassingen verwacht, of raakt Marten de Roon na zijn mindere optredens in de oefenwedstrijden toch zijn basisplaats kwijt?

Oranje op socials

Oranje

gerelateerd