Opnieuw consternatie over shirt tegenstander Nederlands elftal

15 juni 2021 – In de poule van Oranje is nieuwe ophef ontstaan over een shirt. Ditmaal zijn er klachten over het tricot van Noord-Macedonië. Griekenland heeft officieel z'n beklag gedaan bij de UEFA. De Grieken - zelf niet actief op het huidige Europees kampioenschap - storen zich aan de afkorting 'MKD' op het shirt van Noord-Macedonië. MKD verwijst naar Macedonië.

Opnieuw consternatie over shirt tegenstander Nederlands elftal

Volgens Griekenland mag deze afkorting niet gebruikt worden, omdat dit in strijd is met afspraken over de naamgeving van het buurland. Macedonië is ook een provincie in Griekenland. Na jarenlang gesteggel spraken beide landen af dat het land officieel Noord-Macedonië heet.

Naar aanleiding daarvan heeft Griekenland haar buurland verzocht een afkorting op het shirt te gebruiken die overeenkomt met de officiële naam, zoals 'NM' (Noord-Macedonië) of 'RNM' (Republiek Noord-Macedonië). Ook heeft Griekenland de UEFA gevraagd in te grijpen.

Maar Noord-Macedonië is zich van geen kwaad bewust. "De voetbalbond is een onafhankelijke organisatie, zonder financiële ondersteuning van de overheid. De afspraken hebben betrekkingen op organisaties die staatsgeld ontvangen", aldus Bukhar Osmani, de minister van Buitenlandse Zaken in Noord-Macedonië. "Zolang de bond geen geld van de overheid ontvangt, hoeft er niets aangepast te worden."

Noord-Macedonië is komende maandag de derde tegenstander van het Nederlands elftal. In aanloop naar de eerste poulewedstrijd van Oranje was er ophef over het shirt van Oekraïne.

Oranje

gerelateerd