Dit is het flopelftal van het Europees kampioenschap

12 juli 2021 – Het EK 2020 zit erop. Europees kampioen Italië en verliezend finalist Engeland verzorgden zondagavond het toetje na 31 heerlijke dagen toernooivoetbal. Daarin zagen we verschillende spelers schitteren, maar zoals altijd ook enkelen lelijk door de mand vallen. FCUpdate.nl stelde met elf van deze spelers een 'flopelftal' samen.

Dit is het flopelftal van het Europees kampioenschap


Keeper: Wojciech Szczesny
Van Polen had men sowieso meer verwacht, maar dat het al in de groepsfase uitgeschakeld werd, lag ook aan de ervaren doelman van Juventus. Bij het openingsdoel ging de keeper heel pijnlijk in de fout en die nederlaag werd Polen uiteindelijk fataal. Met zes tegengoals komt Szczesny in het flop elftal van het toernooi, ondanks dat er penalty tegen hem gemist werd. Al waren er genoeg andere blunderende keepers die ook hier hadden kunnen staan. 

Verdediger: Benjamin Pavard
Het aantal tegendoelpunten van Frankrijk nam elke wedstrijd met één toe tijdens het EK. Het begon op nul, toen één, twee en eindigde met drie tegentreffers tegen Zwitserland. Solide oogde het geen moment, mede door het zwakke optreden van de peperdure back van Bayern München. Hij kreeg een twee (!) voor zijn optreden tegen Hongarije, faalde tegen Zwitserland en kwam overal te laat en straalde geen moment rust uit. 

Verdediger: Merih Demiral
Gekscherend werd voor het EK gesteld dat de achterhoede van Turkije beter was dan die van het Nederlands elftal. Nou kwam Oranje achterin tegen Tsjechië ook zeker niet groots voor de dag, maar met acht tegengoals in drie wedstrijden, nul punten en slechts één goal viel Turkije helemaal tegen. De centrale verdediger van Juventus zakte net als ploeggenoot Caglar Soyuncu volledig door het ijs en begon het EK met een eigen doelpunt. Een dramatisch EK voor Demiral...

Verdediger: Matthijs de Ligt

Vaak wordt de 21-jarige Matthijs de Ligt geroemd om zijn volwassenheid, maar op het moment van de waarheid liet hij het Nederlands elftal in de steek. Natuurlijk kan de blamage tegen Tsjechië absoluut niet volledig aan hem gewijt worden, maar zijn oliedomme rode kaart leidde wel de drie kwartier in waarin voor Oranje het doek viel. Zelf zal De Ligt het overigens niet oneens zijn met zijn plek in dit elftal. "We hebben door mij verloren", was hij na afloop van de uitschakeling zelfkritisch. 

Verdediger: Marcus Danielson
Nog een speler wiens rode kaart zijn team het toernooi kostte, was de Zweed Marcus Danielson. In de verlenging van het achtste finale-duel tegen Oekraïne kreeg hij meer dan terecht rood na een horrortackle op Oekraïne-aanvaller Artem Besyedin. Niet alleen voor Zweden, dat later in die verlenging de 1-2 moest incasseren, zat het toernooi er daarmee op; de schade aan de knie van Besyedin was zo ernstig dat ook hij voorlopig niet meer op het veld zal staan. 

Middenvelder: Bruno Fernandes
In de schaduw van Cristiano Ronaldo moest dit EK het toernooi worden van de absolute ster van Manchester United. Geen enkele goal, geen enkele assist, geen enkele keer de negentig minuten op het veld. Nee, Bruno Fernandes kon zijn stempel niet drukken op het tegenvallende toernooi van Portugal. Daar had iedereen meer van verwacht, incluis hijzelf.  

Middenvelder: Thomas Müller

De comeback van Thomas Müller in de nationale ploeg van Duitsland werd er eentje om snel te vergeten. In de eerste wedstrijd tegen Frankrijk kreeg hij geen voet aan de grond en tegen Engeland had hij vlak voor tijd de gelijkmaker moeten maken, maar schoot hij langs de verkeerde kant langs de paal. Bij een treffer had de wereld er totaal anders uitgezien, maar onder de streep scoorde de Bayern-ster een forse onvoldoende. 

Middenvelder: Hakan Calhanoglu
Hij is niet de eerste en niet de laatste Turk in dit elftal, maar misschien wel dé speler die het land op z'n minst naar de achtste finale moest loodsen. Ook de spelmaker van AC Milan kon echter geen potten breken dit toernooi. Hij gaf de assist op de enige Turkse goal van het toernooi, maar ook dat was niet meer dan een eretreffer. Voor Turkije was het een teleurstellend toernooi en ook Calhanoglu mag zichzelf dat aanrekenen. 

Aanvaller: Memphis Depay
Tsja, de Nederlandse spits was dé grote ster van Oranje. Alle ogen waren gericht op de kersverse aanwinst van FC Barcelona. Dat hij tijdens de groepsfase niet thuis gaf, was geen ramp, want hij was niet nodig. Maar ook op het moment suprême ging het compleet mis met Memphis, die rijp was voor een wissel en vrijwel niets aansloeg tegen Tsjechië. Dit was het moment om af te rekenen met alle kritiek aan zijn adres, maar het tegenovergestelde gebeurde. 

Aanvaller: Kylian Mbappé

Zijn gemiste penalty zal voor de komende drie jaar, tot het volgende EK, aan Mbappé blijven hangen. Maar dat het talent zijn verantwoordelijkheid nam en faalde, kan hem niet eens zozeer worden verweten. Dat hij eigenlijk vier teleurstellende wedstrijden speelde en in reguliere tijd tegen Zwitserland had moeten scoren, dat is wel te verwijten. Iedereen had verwacht dat Mbappé dé ster van het EK zou worden, maar dat scenario is in elk geval geenszins uitgekomen. 

Aanvaller: Burak Yilmaz
De verwachtingen rond de plaaggeest van het Nederlands elftal waren voorafgaand aan het EK hooggespannen. Burak Yilmaz heeft die geen moment kunnen waarmaken. De spits die het voorbije seizoen Lille OSC naar de Franse titel leidde, werd eenvoudig in bedwang gehouden door de Italiaanse, Welshe en Zwitserse verdediging en scoorde geen enkele keer.

Oranje

gerelateerd