FC Barcelona
0 – 1
Real Madrid
Ajax
1 – 0
PSV

Tikje Álvarez niet bestraft: "Binnen de kortste keren is dit de norm"

24 augustus 2021 – De tik die Edson Álvarez tijdens de wedstrijd tussen FC Twente en Ajax (1-1) gaf aan Michal Sadílek blijft de gemoederen bezighouden. De 23-jarige Mexicaan ontsnapte aan een rode kaart, daar zowel scheidsrechter Dennis Higler als de VAR besloot niet in te grijpen. Zij worden gesteund door scheidsrechtersbaas Dick van Egmond, die tegelijkertijd het risico op kopieergedrag onderkent. Gerenommeerde opvoeddeskundige Marina van der Wal pleit voor een aanpassing van de regels.

Tikje Álvarez niet bestraft: "Binnen de kortste keren is dit de norm"

Het voorval vond zondag na iets meer dan een half uur spelen plaats. Álvarez leek wraak te nemen voor een overtreding door Sadílek een tik op het achterhoofd te geven. Higler nam het incident niet waar en de videoscheidsrechter greep niet in, waardoor de Mexicaan de wedstrijd mocht voortzetten. Had de dienstdoende arbiter een rode kaart getrokken, dan had de VAR volgens Van Egemond de beslissing niet teruggedraaid. "Wij vinden ook dat dit soort acties niet op het voetbalveld thuishoort, maar de spelregel laat helaas geen striktere aanpak toe. Het is voor te stellen dat daar vragen over komen, maar dit soort incidenten is niet altijd even duidelijk", zegt hij tegen De Telegraaf.

Van der Wal is van mening dat ook bij een klap of duw waarbij de gebruikte hoeveelheid kracht verwaarloosbaar is, een rode kaart getrokken moet worden. "Kinderen en jongvolwassenen zullen het denigrerende tikje van Edson Alvarez op het achterhoofd van Michal Sadilek eerst gekscherend overnemen, maar binnen de kortste keren is dit de norm. De voetbalbond heeft het altijd over Fair Play. Dat is dit niet, dus wil je dit niet", zegt zij. "Als het uit de hand loopt, wordt er collectief gevraagd hoe het heeft kunnen gebeuren. We zijn nooit in staat te signaleren waar een glijdende schaal begint. En geloof me, dat is in dit geval hier."

De intentie moet bestraft worden, stelt de pedagoge. "Natuurlijk zag het er niet gewelddadig uit en probeerde Alvarez niet Sadilek het ziekenhuis in te slaan, maar het gedrag was onsportief en ondermijnend. Ajax kwam er niet doorheen en Alvarez uitte zijn frustratie. Dat hoort niet bij sport. Hij kwam naar Enschede om te voetballen en niet om iemand op zijn achterhoofd te slaan. Als jongeren dit zien en ook merken dat het op het nationale toneel wordt getolereerd, dan is dit hun nieuwe ijkpunt. De regel moet zo worden dat je gewoon met je poten van iemand afblijft."

Jan Kabalt, een bekende voetbaladvocaat, vreest dat het naar aanleiding van het niet bestraffen van het tikje van Álvarez de huidige regelgeving tot willekeurig zal leiden. "De scheidsrechter en later wellicht een tuchtcommissie moeten dus beoordelen of de mate van kracht verwaarloosbaar is. Een nagenoeg onmogelijke taak om in te vullen en al helemaal onmogelijk om één lijn te trekken. De mate van kracht is immers totaal niet te objectiveren", aldus Kabalt, die pleit voor een terugkeer naar de oude regels. "Voorheen werd het slaan naar een tegenstander – raak of niet raak en met veel kracht of met weinig kracht – bestraft met een rode kaart. Voor de scheidsrechter was het duidelijk."

Ajax

gerelateerd