Politie geschokt na rellen rond NEC en Vitesse: "Ongekend"

19 oktober 2021, 09:27   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De derby tussen NEC en Vitesse werd afgelopen weekend behoorlijk ontregeld. Voor, tijdens en vooral na de wedstrijd was er veel onrust bij de supporters van beide groeperingen, waarbij na het laatste fluitsignaal de 'fans' van de thuisploeg zich misdroegen. Uit een reconstructie van de politie komt het absolute wangedrag naar voren van de Nijmegenaren.

"We zagen dat ze direct op zoek gingen naar takken, stenen en boomstronken", begint de verbijsterde Lonneke Hordijk, teamchef bij de Nijmeegse politie, tegenover De Gelderlander. "Er hing veel agressie in de lucht en binnen een mum van tijd richtte die zich op de aanwezige politie. Dat ging zó snel van nul naar honderd, dat was echt ongekend. Van stenen en boomstronken tot zwaar vuurwerk, we kregen echt van alles naar ons toegeworpen."

Volgens Hordijk werd de politie het slachtoffer, omdat de fans van Vitesse zich nog in de sluis van het stadion bevonden. "Ze wilden hoe dan ook vechten, dat was wel duidelijk", stelt Hordijk, die de toegenomen agressie een maatschappelijk probleem vindt. "Drie agenten zijn lichtgewond geraakt, maar konden hun werk die middag wel voltooien. Onze politiepaarden stonden in de frontlinie en hebben ook tikken gekregen. Hoe erg zij eraan toe zijn, moet blijken: ze worden nu verder onderzocht. Dat het bij slechts lichte verwondingen is gebleven, is te danken aan het ingrijpen van collega's en de beschermende kleding die zij droegen."

Lees ookGitzwarte Gelderse derby: 'Anders is het wachten op doden'

Volgens de politievrouw deden de hooligans er 'écht alles aan' om de politie te verwonden. Er werden dan ook al 23 aanhoudingen verricht. "Reken er maar op dat er de aankomende dagen nog aanhoudingen volgen. Dit heeft bij ons nu echt de hoogste prioriteit. Het signaal moet helder zijn: de politie aanvallen is onacceptabel." De meeste daders zijn rond een jaar of twintig en komen uit Nijmegen of omgeving. De oudste verdachte is 47 jaar en de jongste komt uit 2004.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen