NAC-voorbeeld: dramatische prestaties, onrust en nationaliteiten

1 april 2022 – Het is onrustig bij NAC Breda. De City Football Group staat op het punt om de volksclub over te nemen, maar dat is helemaal in het verkeerde keelgat geschoten bij de supporters. Waar komen de grote zorgen over de toekomst van NAC Breda bij de mogelijke overname vandaan? FCUpdate.nl sprak met journalist Sven Claes over wat de overname van de City Football Group met het Belgische Lommel SK heeft gedaan.

NAC-voorbeeld: dramatische prestaties, onrust en nationaliteiten

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

De afgelopen week is veel commotie ontstaan rondom de overname van de City Football Group. NAC-supporters keerden zich vanaf het eerste moment tegen deze partij, aangezien ze bang zijn dat de Brabantse club een groot deel van de identiteit verliest. Om dat duidelijk te maken zijn de supporters vervolgens op pad gegaan naar Engeland, Frankrijk en België. Bij Manchester City, het Franse Troyes – dat ook eigendom is van de City Football Group – en bij Lommel SK werden spandoeken opgehangen werden spandoeken opgehangen. Daarin werd duidelijk aangegeven dat de trouwe supporters van de nummer negen van de Eerste Divisie niet op een overname van deze partij zitten te wachten.

Sven Claes, die onder meer Lommel SK op de voet volgt in België, kan zich goed voorstellen dat de Bredase supporters ongerust zijn: "Die zorgen begrijp ik heel goed. De plannen die ik gelezen heb kan ik namelijk een op een kopiëren op het blauwdruk van Lommel SK", doelt Claes op de documenten die de City Football Group deze week heeft gedeeld met de supporters van NAC Breda. Die lijken veel op de plannen die de partij ook had met Lommel SK, dat twee jaar geleden werd overgenomen door het bedrijf achter Manchester City. Er is sindsdien ook veel veranderd, maar niet allemaal in positieve zin.

Lees ook: NAC-investeerder legt ambitieus plan uit met 'top jeugdopleiding' 

Dramatische prestaties
"Je kan wel zeggen dat het er door de overname onrustiger op is geworden bij Lommel SK", constateert Claes. "Eerder was het een hele rustige club met een familiaal karakter, maar nu is er nog weinig sprake van die rust en stabiliteit. Tijdens elke transferperiode is het een komen en gaan van spelers met allerlei nationaliteiten. Heel veel mensen komen tot rust in het Center Parcs in Lommel, maar het Soevereinstadion is absoluut geen oase van rust." Lommel SK, dat het door twee aankopen in de winterstop wat beter doet in de competitie, kent verder een dramatisch seizoen op het tweede niveau van België.

Claes vindt dat de tweedeklasser, waar onder meer oud-AZ'er Stijn Wuytens en Bryan Smeets onder contract staan, ver onder de maat presteert: "Dat ze met deze ploeg voorlaatste staan geeft ook aan hoe er onder de verwachtingen gepresteerd is. De club onder hen, Virton, is een Luxemburgse club en had vorige zomer nog maar drie spelers onder contract staan. Als je zoveel geld uitgeeft, een duur management en dito spelers hebt, moet je in staat zijn om véél beter te doen. Dit jaar was een absoluut horrorjaar met de slechtste reeks (3 op 33, nvdr.) in vijftien jaar.", besluit Claes.

Allerlei nationaliteiten
Voor de spelers van Lommel SK wordt het dit seizoen ook niet makkelijk gemaakt, want bij de club begint het een waar trainerskerkhof te worden. In het afgelopen seizoen hebben er maar liefst vijf trainers de honneurs waargenomen bij de groen-witten. Opvallend: Twee trainers gooiden zelf de handdoek in de ring.


Daarnaast heeft Lommel SK voornamelijk jonge en onervaren spelers in de selectie, die daardoor erg veel moeten wennen: "Lommel SK is de Zuid- en Midden-Amerikaanse talentenfabriek van de City Football Group", aldus Claes, die voetballers uit Ghana, Uruguay, Costa Rica, Japan en Brazilië rond ziet lopen bij de Belgische club. "Deze club staat ook helemaal onderaan de ladder bij de City Football Group, waardoor Lommel SK spelers krijgt die uit het jeugdvoetbal komen of echt voor hun laatste kans staan. Ik hoop wel dat er bij NAC dan echt een andere lichting komt."

Ook positieve punten
Toch ziet Claes naast veel negatieve punten over de City Football Group ook een aantal positieve ontwikkelingen sinds de overname: "Voor alle investeringen die gedaan worden voor het team zit er geen rem op qua budget. Er is bijvoorbeeld een voltijdse kok en voltijdse psycholoog aanwezig. Ze hebben de accommodatie verbeterd met een nieuw grasveld en een vernieuwde kleedkamer. Voor de eerste ploeg moet echt alles wijken. De spelers komen hier niets tekort", vertelt Claes. "De voetballers zijn in ieder geval beter af bij het nieuwe Lommel SK in plaats van het oude Lommel SK."

Door: Tijmen Gerritsen

Reacties

Keuken Kampioen Divisie

gerelateerd