Gouden Leeuwinnen van 2017 versus nu: welk team is beter?

7 juli 2022, 15:01

De Oranje Leeuwinnen beginnen zaterdag aan hun missie om de Europese titel te verdedigen. In Engeland wordt het EK voor vrouwen afgewerkt. Hoe staat de ploeg van bondscoach Mark Parsons ervoor ten opzichte van vijf jaar geleden? FCUpdate.nl doet een vergelijkend warenonderzoek tussen de ploeg van nu en het gouden elftal van toen.

Onder de lat is er vijf jaar na de EK-titel niet veel veranderd. Het doel wordt nog altijd verdedigd door Sari van Veenendaal. Het grote verschil? Destijds keepte zij voor de Engelse topclub Arsenal. Toen ze twee jaar later naar Atlético Madrid verkaste, leek ze op de top van haar kunnen te acteren. Van Veenendaal groeide in 2017 uit tot een van de sterren, maar kwakkelt de laatste jaren met haar vorm in Oranje. De doelvrouw van PSV is duidelijk minder dan vijf jaar geleden.

Datzelfde geldt voor de gehele defensie. In de gewonnen finale tegen Denemarken (4-2, red.) vormden Desiree van Lunteren, Anouk Dekker, Stefanie van der Gragt en Kika van Es een solide verdediging. Daarvan is nu alleen nog Van der Gragt over: Van Lunteren is inmiddels moeder en Van Es werd uiteindelijk gepasseerd. De Leeuwinnen krijgen de laatste maanden te veel goals om de oren: tegen Engeland afgelopen weekend nog vijf. De hoop is nu gevestigd op Dominique Janssen. De verdediger van VfL Wolfsburg geldt als sterkhouder van de formatie van Mark Parsons. 

Lees ook: Leeuwinnen realistisch naar EK: "Horen niet meteen bij de betere"

Het geprezen middenveld Sherida Spitse, Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen van 2017 behoort nog altijd tot de selectie van Oranje, waarbij Van de Donk een race tegen de klok had om fit te worden voor het toernooi. In de breedte is Oranje er misschien zelfs sterker op geworden, nu Jill Roord en Vitoria Pelova zijn doorgebroken en de Amerikaans-Spaanse Nederlandse Damaris Egurrola is geswitcht naar spelen voor Oranje. Het biedt Parsons keuzes op het middenveld, die Wiegman in 2017 aanzienlijk minder had.

Over de gehele linie lijkt Oranje er dus minder sterk op geworden dan vijf jaar geleden, al zal heel Nederland de hoop vestigen op Vivianne Miedema. Als twintigjarige was Miedema al een topspits, inmiddels is de scherpschutter van Arsenal topscorer aller tijden en misschien wel de meest gevreesde aanvaller van het komende EK. Miedema zal in supervorm moeten steken om haar land aan titelprolongatie te helpen.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen