Vijf conclusies na de Europese avond van Feyenoord, PSV en AZ

7 oktober 2022, 07:46

Het Nederlandse voetbal kende donderdag een uitstekende avond. AZ won in eigen huis van Apollon Limassol, PSV hield huis op bezoek bij FC Zürich. Alleen Feyenoord eindigde met een kater door de zege uit handen te geven bij FC Midtjylland (2-2). En dat was zeker niet de eerste keer dit seizoen voor de formatie van Arne Slot. Dat is een van de conclusies die FCUpdate.nl trekt.

1. Vertessen het missende puzzelstukje

Sinds de blessure van Luuk de Jong is de spitspostie bij PSV een aanhoudend experiment geweest. Cody Gakpo heeft er zijn geluk beproeft, middenvelder Xavi Simons werd doorgeschoven en ook aanwinst Anwar El Ghazi kreeg de kans om zich op die plek te onderscheiden. Toch was het afgelopen zaterdag duidelijk dat het roer om moest bij PSV na de afstraffing tegen SC Cambuur (3-0), waardoor de Belg Yorbe Vertessen de kans kreeg tegen FC Zürich. Dit pakte donderdagavond goed uit, want de snelheid en diepgang van de kleine spits zorgde voor veel problemen bij de Zwitsers en binnen een kwartier had hij dan ook al twee keer het net gevonden. Trainer Ruud van Nistelrooij lijkt in aanloop naar de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen dan ook eindelijk de oplossing voor zijn spitsenprobleem te hebben gevonden, al rendeert hij wel met name op de counter. Dat hij anders dan eerder wel effectief kan zijn, is een opluchting voor de coach. "Dat maakt me best trots", aldus coach Ruud van Nistelrooij, die ook met hem samenwerkte bij PSV O19. 

Lees ook: PSV-aanvaller Vertessen breekt record in geweldige eerste helft 

{image[356970][right-half][]}2. PSV sterker in de omschakeling

Waar PSV nog maar vijf dagen geleden veel moeite had om het spel te maken in Leeuwarden, was het tegen Zürich dodelijk effectief. Niet alleen de entree van Vertessen droeg hier aan bij, maar ook de gehele tactiek van PSV lijkt gemaakt voor de omschakeling. Zonder de geblesseerde De Jong zorgen de snelle aanvallers voor veel diepgang, waardoor de lange bal van Armando Obipo een wapen vormde voor de Eindhovenaren. Zodra de Zwitsers begonnen in te zakken wist PSV er ook niet meer doorheen te combineren, ondanks de komst van verse krachten. De counter lijkt voorlopig dus waar de kwaliteiten liggen voor PSV, zeker met de rappe voorhoedespelers, die ruimte nodig hebben om in hun kracht te komen. 

{image[356980][left-half][]}3. Feyenoord breder dan vorig seizoen

Natuurlijk doet het uitvallen van Oussama Idrissi veel pijn bij trainer Arne Slot, gezien de vorm van de buitenspeler. Maar een zware blessure had Feyenoord vorig seizoen veel problemen opgeleverd: met de huidige selectie is een blessure op te vangen. Dat blijkt ook uit cijfers van Opta: de goals tegen FC Midtjylland zorgden ervoor dat Feyenoord voor het eerst sinds 1972 zeven doelpunten in Europa achter elkaar maakte met zeven verschillende doelpuntenmakers. Het onderstreept de woorden van Slot, die eerder al constateerde dat zijn selectie breder is dan vorig seizoen. Al blijft elke blessure meer dan vervelend, natuurlijk.

4. AZ overtuigt niet, maar blijft wel winnen

Waar AZ in het verleden regelmatig zichzelf tekort deed in een wedstrijd waarin fantastisch voetbal te zien was, kan de ploeg dit jaar vooral geprezen worden voor de effectiviteit. In geen enkel Conference League-duel wist de ploeg echt indruk te maken en ook in meerdere Eredivisie-wedstrijden waren er weinig hoogtepunten waar te nemen, maar toch gaat AZ aan kop in beide competities. Tegen FC Vaduz kwam AZ pas tien minuten voor tijd op voorsprong en ook donderdagavond tegen Apollon Limassol (3-2) creëerden de Alkmaarders in het grootste deel van wedstrijd nauwelijks grote kansen. Bovendien gaf AZ tot twee keer toe een voorsprong weg, maar wist de ploeg dankzij invaller Jesper Karlsson de wedstrijd toch over de streep te trekken. Alhoewel de thuissupporters ongetwijfeld op meer hoogtepunten getrakteerd willen worden, valt er op de resultaten momenteel weinig aan te merken bij de Kaaskoppen.

5. Feyenoord geeft andermaal voorsprong uit handen

De aanhang van Feyenoord zal er na de afgelopen weken misschien al wel een beetje aan gewend zijn. Hun favoriete ploeg gaf in de Europa League opnieuw een voorsprong uit handen. Dat gebeurde de manschappen van trainer Arne Slot de vorige twee wedstrijden ook al. Op bezoek bij PSV resulteerde dat uiteindelijk in een 4-3 nederlaag, terwijl uit treffen met NEC in Nijmegen eindigde in een 1-1 gelijkspel. Ook tijdens de derde uitwedstrijd kwam Feyenoord op voorsprong, dit keer stond het halverwege zelfs 0-2 in het voordeel van de gasten. Na de thee bakten de Rotterdammers er echter weinig meer van en daar profiteerde Midtjylland van. De Denen knokten zich terug in de wedstrijd en stapten na negentig minuten met een punt (2-2) van het eigen veld af.

Reacties

MarcoDieBasta
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Gaat lekker hier op FCUPDATE, hoezo deze naam? Ik zie geen 1 uitslag van de Europese speelrondes

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen