Veiligheidszorgen om WK in Qatar: "Neem je telefoon niet mee"

18 oktober 2022, 19:03   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Enkele veiligheidsexperts hebben in aanloop naar het WK in Qatar aan de bel getrokken. Wk-gangers moeten enkele verplichte apps installeren om het land binnen te komen, maar hier zitten serieuze risico's aan verbonden. Bij het Noorse nieuwsstation NRK doet veiligheidsexpert Øyvind Vasaasen een dringende oproep aan alle bezoekers van Qatar 

Boven de 18 jaar moet elke bezoeker van Qatar de 'Ehteraz app' downloaden i.v.m. de Covid-19 maatregelen in het land. Deze app vraagt echter om toestemming om alle data op je telefoon te kunnen lezen, aanpassen en zelfs verwijderen.  "Het is niet mijn baan om reisadvies te geven, maar persoonlijk zou ik mijn telefoon nooit meenemen naar Qatar." Ook de verplichte 'Hayya app' baart zorgen, want deze zou ervoor zorgen dat persoonlijke informatie zonder veel voorwarden gedeeld kan worden. 

"Ze kunnen simpelweg alle informatie op je telefoon veranderen en hebben volledige controle over de informatie die erop staat", aldus Vasaasen. "Je zegt eigenlijk dat het in orde is dat de overheid van Qatar een sleutel voor je huis heeft. Ze krijgen een sleutel en ze kunnen naar binnen". 

Kritiek op WK in Qatar 

De negatieve berichten over het WK in Qatar passen in een rijtje van eerdere klachten over de omstandigheden voor WK-gangers in het land. Zo zouden journalisten aan strenge eisen moeten voldoen om enige vorm van beeldmateriaal te vergaren en zijn er restricties gesteeld op de voedselvoorwaarden in het land. 

Lees ook: Opmerkelijk: Qatar stelt bizarre eisen op voor verslaggevers WK

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen