Van Hoever tot Ihattaren: Dit zijn de grootste flops van 2022

30 december 2022, 11:34   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Hoewel er het afgelopen jaar meerdere spelers vriend en vijand wisten te verrassen met hun fantastische optredens, was er ook een aantal voetballers dat niet aan de verwachtingen voldeed. Binnen of buiten de lijnen lieten zij zich van hun slechtste kant zien en zullen deze spelers hopen op een betere tweede seizoenshelft. FCUpdate.nl zet de grootste flops van 2022 in binnen- en buitenland op een rijtje.

Jasper Cillessen

Tja, wat kan er nog gezegd worden over het jaar van Cillessen. De ervaren doelman kwam maar met één doel voor ogen terug naar jeugdclub NEC en dat was om zichzelf in de kijker te spelen bij het Nederlands elftal. Hoewel hij een prima indruk achterliet in Nijmegen, raakte Louis van Gaal niet overtuigd en moest een gebroken Cillessen vanaf de bank toekijken naar het WK in Qatar. Ook zijn flater tegen Sparta (2-0 nederlaag) zal bij de keeper nog lang in het geheugen zijn gegrift, waardoor het voor Cillessen te hopen is dat de komst van Ronald Koeman als nieuwe bondscoach een nieuwe ronde met nieuwe kansen betekent in 2023. 

Ki-Jana Hoever

Het vertrek van Denzel Dumfries is nog altijd niet opgevangen bij PSV. Omdat trainer Ruud van Nistelrooij niet helemaal tevreden was met Jordan Teze en Philip Mwene op die positie en Mauro Junior lange tijd uitgeschakeld was, werd besloten om het 19-jarige talent Hoever voor één seizoen te huren van Wolverhampton Wanderers. Tot dusver kwam de rechtsback echter tot slechts vijf Eredivisie-optredens voor de Eindhovenaren, waarin hij een onzekere indruk maakte en zelfs kortstondig terug werd gezet naar de beloftes. So far, not so good en dus zal Hoever hard aan de bak moeten komend jaar.

Niklas Süle

Bij de keuze voor Süle in het flopelftal van het jaar, moet één kanttekening worden gemaakt. Weinig Duitse fans hadden namelijk verwacht dat de gigantische verdediger op het WK als rechtsback opgesteld zou worden door bondscoach Hansi Flick. Toch zijn de gecombineerde prestaties van Süle bij Borussia Dortmund, waarmee hij slechts de zesde plaats bezit, en het dramatische Duitsland in Qatar genoeg voor een plek in onze elf. Als Süle in een stabiel elftal op de juiste manier gebruikt wordt, heeft hij voldoende te bieden. In 2022 hebben we daar echter weinig van kunnen zien.

Calvin Bassey

Oké, een totale mislukking kan Bassey na een half jaar bij Ajax nog niet worden genoemd. Maar aan de verwachtingen die bij een prijskaartje van 23 miljoen euro komen, heeft de Nigeriaanse verdediger zeker niet voldaan. Hoewel de fysieke kwaliteiten van Bassey indrukwekkend zijn, zorgen een bepaalde onzekerheid in verdedigend opzicht en een gebrek aan opbouwend vermogen ('bambi on ice') ervoor dat het nalatenschap van Lisandro Martínez bij Ajax nog altijd een probleem vormt. Ook Bassey zelf zal hopen op een succesvollere tweede seizoenshelft. 

Owen Wijndal

Had Kenneth Perez dan toch gelijk toen hij voorspelde dat Wijndal moeite zou hebben met het niveau bij Ajax? Waar de linksback bij AZ regelmatig indruk maakte met zijn aanvallende kwaliteiten, lijkt hij vooral in verdedigend opzicht tekort te komen in Amsterdam. Mede hierdoor kwam Wijndal slechts tot negen optredens voor Ajax en verloor hij zijn plaats bij Oranje, terwijl hij in het begin van 2022 nog een serieuze kandidaat leek voor een basisplaats in Qatar. Nu het vertrek van Daley Blind officieel is bevestigd, zal Wijndal hopen dat zijn rol in Amsterdam toe zal nemen, want tot dusver kan hij onmogelijk tevreden terugkijken op een goed seizoen.

Paul Pogba

Deze keuze zal misschien enige wenkbrauwen doen fronsen. Het WK moest Pogba namelijk niet vanwege zijn matige prestaties in clubverband, maar wegens blessures laten schieten. Toch is het kalenderjaar voor de Franse middenvelder verre van succesvol gebleken. Nadat hij enkele jaren geleden nog als duurste speler in de geschiedenis werd aangetrokken door Manchester United, sloot hij daar afgelopen zomer de deur door op transfervrije basis terug te keren naar Juventus. Vanwege ruzies binnen zijn familie, terugkerende blessures en een vermeend gebrek aan fitheid heeft Pogba echter nog geen enkel duel kunnen spelen, en heeft hij tot nu toe nog nergens de verwachtingen waar kunnen maken. 

Isco

Er lijkt een vloek te rusten op de winnaars van de Golben Boy Award. Van Mario Balotelli en Paul Pogba tot Mario Götze, veel van de grootste talenten in de wereld hebben in hun carrière niet aan de grote verwachtingen kunnen voldoen en de teloorgang van Isco is daar ook een voorbeeld van. Hoewel de Spaanse middenvelder slechts dertig jaar oud is, is zijn vertrek naar Sevilla op een blamage uitgelopen, waardoor Isco momenteel transfervrij is. Kunnen we de fijnzinnige dribbelaar in 2023 eindelijk weer eens zien schitteren?

Mohamed Ihattaren

Geen voetballer heeft in 2022 de verwachtingen van menig voetbalsupporter zo diep teleurgesteld als Ihattaren. Hoewel de voetballende kwaliteiten van de aanvallende middenvelder niet ter discussie staan en in zijn wedstrijden voor Jong Ajax weer te zien waren, zorgden vele randzaken ervoor dat de carrière van Ihattaren zwaar in het slop zit. Van het afbranden van zijn auto tot de arrestatie vanwege verdenking van mishandeling, de acties van Ihattaren hebben geleid tot het beëindigen van zijn contract bij zowel Ajax als Juventus. De grote vraag is welke club er in 2023 nog in een comeback van de middenvelder.

Alireza Jahanbakhsh

Gaan we ooit de Jahanbakhsh van AZ nog terug zien op de voetbalvelden? Hoewel zijn komst naar Rotterdam oorspronkelijk als koopje werd gezien, beschreef trainer Arne Slot de samenwerking kort maar krachtig. "Dat gaat nog niet zoals hij wil en zoals ik ook wil, dat is overduidelijk." Dit Eredivisieseizoen was de Iraniër goed voor 3 assists en nul doelpunten, waardoor hij steeds vaker van de bank toe moet kijken. Zelfs op het WK raakte Jahanbakhsh zijn basisplaats bij de nationale ploeg van Iran al snel kwijt vanwege een matige openingswedstrijd, waardoor de vleugelspeler van Feyenoord ongetwijfeld zal hopen op een betere tweede seizoenshelft. 

Cristiano Ronaldo

Als je in één jaar ruzie maakt met zowel de trainer bij je club als de bondscoach bij je nationale ploeg en overal je basisplaats verliest, mag dat gedefinieerd worden als een flop. Van zijn pijnlijke exit bij United tot de nog pijnlijkere uitschakeling met Portugal op het WK, de tweede seizoenshelft is voor Ronaldo uitgelopen op een drama. Het feit dat Ronaldo momenteel weinig alternatieven lijkt te hebben behalve een transfer naar Al-Nassr toont aan dat de status van Ronaldo flink is gedaald. Ondanks zijn legendarische carrière, zal 2022 bekend staan als de ondergang van Cristiano Ronaldo.

Romelu Lukaku

De eens zo gevreesde spits lijkt op 29-jarige leeftijd vast te zitten in zijn carrière. Door een combinatie van blessures en matige prestaties maakte Lukaku noch bij Chelsea, noch bij Inter Milan een goede indruk het afgelopen jaar. Zijn rol op het WK was dan ook een mooi voorbeeld van het seizoen van Lukaku. Toen België tegen uitschakeling vocht in het cruciale duel tegen Kroatië en het hardst een doelpunt nodig had, werd de topscorer aller tijden binnen de lijnen gebracht om het verschil te maken. Het resultaat: twee gigantische missers, waarvan één voor open doel. Nee, 2022 was niet het jaar van Romelu Lukaku.

Trainer: Dirk Kuijt

Hoewel er meerdere gegadigden waren voor deze positie, stak het seizoen van Kuijt er toch met kop en schouders bovenuit. De oud-voetballer van onder meer Feyenoord, Liverpool en het Nederlands elftal ging de uitdaging aan om te proberen ADO Den Haag terug te loodsen naar de Eredivisie, maar zijn eerste klus als hoofdtrainer liep uit op een totale mislukking. In de openingswedstrijd van het seizoen werd er op pijnlijke wijze met 4-0 verloren van Heracles en deze dramatische start werd vervolgd door slechts één overwinning in zeven duels. Op 24 november viel het doek definitief voor Kuijt en stuurde ADO hem de laan uit, waardoor de 104-voudig international in 2023 op zoek kan naar een nieuwe kans.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen