DENK-fractievoorzitter wil bier uit voetbalkantines verbannen

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

19 januari 2023 – Het schenken van alcohol in Amsterdamse voetbalkantines is wat Sheher Khan binnenkort verleden tijd. De DENK-fractievoorzitter vindt alcoholconsumptie bij sportverenigingen ongewenst en heeft zich laten inspireren door het WK in Qatar, dat rustig zou zijn verlopen omdat er weinig alcohol werd genuttigd.

DENK-fractievoorzitter wil bier uit voetbalkantines verbannen

Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Khan ziet een alcoholverbod als een goede maatregel voor een veilige en sportieve sfeer. Alcoholontmoediging is sowieso al overheidsbeleid, voert hij als argument aan. "Ik verbied niemand z'n alcohol, maar wil het net als roken wel beperken daar waar je anderen schade kan toebrengen", wordt Khan geciteerd door het ANP.

In het Amsterdamse voetbal lijkt Khan weinig medestanders te hebben. "Mensen komen hier ook voor de gezelligheid en daarbij wordt af en toe een biertje gedronken. Als je dat wegneemt, haal je een stukje sociale beleving weg bij de vereniging. Een voetbalvereniging is veel meer dan alleen sporten. Het is een sociaal gebeuren", aldus Brian Speelman, voorzitter van AFC.

Van alcoholmisbruik is bij AFC geen sprake, stelt Speelman. "Ik vind het eerlijk gezegd een beetje een gevonden stelling van Denk. Als iedereen nou aan het einde van de dag dronken richting huis zou gaan, kon ik het me wel voorstellen. Ik denk dat het meer stemmingmakerij is", zo laat hij weten.

Totale flauwekul
Ook Ronald Nijsen van WV-HEDW ziet niets in het voorstel van Khan. "Dan kunnen wij de tent sluiten! Zo simpel is het. Een voetbalclub zonder biertje na afloop? Totale flauwekul", zegt hij. "Nog even en we mogen geen kroket meer verkopen. Straks mogen we alleen nog fruit na afloop in de kantine verkopen. Dan is de lol er snel vanaf."

Vrouwen hebben de sfeer rond het WK in Qatar door het alcoholverbod minder intimiderend gevonden, zo blijkt uit onderzoek. "Weet je, ik ben al 45 jaar lid en heb nog nooit iets gemerkt van intimidatie van vrouwen. Wij hebben een van de grootste vrouwenafdelingen. Vrouwen vinden het alleen maar leuk samen met de mannen een biertje te drinken. Er wordt hier geen enkel probleem mee opgelost. Nul. Ga nou niet mensen hun pleziertje afnemen", besluit Nijsen.

  • Topclub Adv

    Wie wint de kraker tussen Feyenoord en PSV? Zet €1,00 op de winnaar en win €100,00 als je het goed hebt!

    Maak de wedstrijd van aanstaande zondag nog spannender! Voorspel je de winnaar juist, dan schrijf je 50 euro tot zelfs 100 euro bij met slechts een euro inzet.

  • Reacties

    Eredivisie