DENK-fractievoorzitter wil bier uit voetbalkantines verbannen

19 januari 2023, 10:49   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het schenken van alcohol in Amsterdamse voetbalkantines is wat Sheher Khan binnenkort verleden tijd. De DENK-fractievoorzitter vindt alcoholconsumptie bij sportverenigingen ongewenst en heeft zich laten inspireren door het WK in Qatar, dat rustig zou zijn verlopen omdat er weinig alcohol werd genuttigd.

Khan ziet een alcoholverbod als een goede maatregel voor een veilige en sportieve sfeer. Alcoholontmoediging is sowieso al overheidsbeleid, voert hij als argument aan. "Ik verbied niemand z'n alcohol, maar wil het net als roken wel beperken daar waar je anderen schade kan toebrengen", wordt Khan geciteerd door het ANP.

In het Amsterdamse voetbal lijkt Khan weinig medestanders te hebben. "Mensen komen hier ook voor de gezelligheid en daarbij wordt af en toe een biertje gedronken. Als je dat wegneemt, haal je een stukje sociale beleving weg bij de vereniging. Een voetbalvereniging is veel meer dan alleen sporten. Het is een sociaal gebeuren", aldus Brian Speelman, voorzitter van AFC.

Van alcoholmisbruik is bij AFC geen sprake, stelt Speelman. "Ik vind het eerlijk gezegd een beetje een gevonden stelling van Denk. Als iedereen nou aan het einde van de dag dronken richting huis zou gaan, kon ik het me wel voorstellen. Ik denk dat het meer stemmingmakerij is", zo laat hij weten.

Totale flauwekul

Ook Ronald Nijsen van WV-HEDW ziet niets in het voorstel van Khan. "Dan kunnen wij de tent sluiten! Zo simpel is het. Een voetbalclub zonder biertje na afloop? Totale flauwekul", zegt hij. "Nog even en we mogen geen kroket meer verkopen. Straks mogen we alleen nog fruit na afloop in de kantine verkopen. Dan is de lol er snel vanaf."

Vrouwen hebben de sfeer rond het WK in Qatar door het alcoholverbod minder intimiderend gevonden, zo blijkt uit onderzoek. "Weet je, ik ben al 45 jaar lid en heb nog nooit iets gemerkt van intimidatie van vrouwen. Wij hebben een van de grootste vrouwenafdelingen. Vrouwen vinden het alleen maar leuk samen met de mannen een biertje te drinken. Er wordt hier geen enkel probleem mee opgelost. Nul. Ga nou niet mensen hun pleziertje afnemen", besluit Nijsen.

Reacties

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het probleem van "iets" in combinatie met alcohol is dat er altijd mensen zijn die niet in staat zijn om op een normale manier een paar glazen te drinken, maar zich bezuipen en zich vervolgens volslagen achterlijk menen te moeten gedragen. Ik kan me an sich de gedachtengang van die man dus wel voorstellen, maar zelfs als je alcohol gaat verbieden...mensen vinden wel andere redenen om zich niet te gedragen. Ze kunnen ook vol met drugs zitten bijvoorbeeld. Sommige mensen hebben zónder iets te hebben genuttigd al een kort lontje. Het gedrag van mensen los je niet op door dit te verbieden. Het zou beter zijn als mensen elkaar aanspreken op gedrag dat niet door de beugel kan. Maar ook dat gebeurd volgens mij veel te weinig.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Mag deelnemen aan bijvoorbeeld het verkeer ook niet meer. Telefoons eycetcetc . Want dat kan allemaal mis gaan .

ThommZzz
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Akyol verwoordde het gisteren heel mooi. In de kantine van een Turkse voetbalclub in Amsterdam wordt al 50 geen alcohol in de kantine geschonken, maar wel al 50 jaar lang elk weekend een wedstrijd gestaakt. Sheher Kahn moet zich met deze allochtone voetbal clubjes gaan bemoeien om daar de agressiviteit en vechtpartijen te verminderen. Mafkees.

guest
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het is wel duidelijk dat Denk zich opsteld als een bevoogdende deugpartij. Kahn geeft als voorbeeld het WK in Qatar maar dat land is niet te vergelijken met ons land.

FC1993
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Toepasselijke foto... Het item gaat over het weren van alcohol in voetbalkantines, dus kiest FCUpdate voor een afbeelding van bier in de Kuip 🤣

Voetbalfanaat
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dan weet je gelijk voor welke club FCUpdate is want het item gaat over Amsterdamse voetbalkantines dus inderdaad een toepasselijke foto maar niet heus.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Als je een leuke foto wil moet je ook in de kuip zijn

HenkVoetbalbier
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

De mensen van Denk kunnen mijn harige billen kussen. Ik ga mijn maar niet veranderen in Henk Voetbalfrisje.

Martijn79
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik zou graag DENK in de Tweede Kamer willen verbieden, maar ja.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen