Klassieker XI: de ideale gemengde elf van Feyenoord en Ajax

22 januari 2023, 12:00

De Klassieker staat voor de deur! Al jaren is Ajax de club met veruit het grootste budget, en over het algemeen dus ook individueel betere spelers dan Feyenoord. Toch zijn het de Rotterdammers die voorafgaand aan deze kraker liefst vijf punten meer hebben dan de aartsrivaal. FCUpdate.nl onderzocht hoe het ideale combinatie-elftal van de twee aartsrivalen eruit zou zien. 

{image[359985][right-half][]}Doelman: Justin Bijlow

Wat Geronimo Rulli tot nu toe in het shirt van Ajax heeft laten zien, is niet slecht, maar nog wel wat wisselvallig. In ieder geval legt hij het nog af tegen Justin Bijlow. Het kind van de club is al jaren de onbetwiste nummer één bij Feyenoord en laat dit seizoen weer zijn beste zelf zien.

{image[356166][right-half][]}Rechtsback: Lutsharel Geertruida

Als we eerlijk zijn, zou deze strijd op dit moment gaan tussen Marcus Pedersen en Jorge Sanchez. Normaal gesproken is Lutsharel Geertruida bij Feyenoord echter de onbetwiste eerste keuze op deze positie. De keuze tussen de drie backs is dan snel gemaakt en dus staat Geertruida in ons elftal gewoon op zijn eigen plek.

{image[359987][right-half][]}Rechter centrale verdediger: Jurriën Timber

Dat Geertruida de rechtsback is, komt ook omdat hij het in het centrum nog net af zou leggen tegen Jurriën Timber. De 21-jarige international maakt weliswaar niet zijn allerbeste seizoen door, maar is nog altijd de beste verdediger die Ajax in huis heeft. Misschien dat Gernot Trauner het hem op deze positie moeilijk zou kunnen maken, maar de Oostenrijker is door een blessure voorlopig niet inzetbaar.

{image[359986][right-half][]}Linker centrale verdediger: Dávid Hancko

Waar Ajax liefst 23 miljoen euro betaalde voor Calvin Bassey, kostte de maar twee jaar oudere Dávid Hancko Feyenoord 'slechts' zes miljoen. Dat verschil is op het veld echter niet terug te zien. Bassey laat nog niet bepaald zien dat hij zijn prijskaartje waard is, terwijl Hancko juist in zeer korte tijd is uitgegroeid tot absolute sterkhouder in Rotterdam-Zuid.

{image[357978][right-half][]}Linksback: Quilindschy Hartman

Een halfjaar geleden was dit een heel rare keuze geweest. Owen Wijndal had na 143 wedstrijden voor AZ zijn toptransfer naar Ajax te pakken, terwijl Quilindschy Hartman het bij Feyenoord nog niet verder had geschopt dan het Onder 21-elftal. Wie de ontwikkeling van beide spelers dit seizoen bekijkt, kan echter niet anders dan concluderen dat Hartman op dit moment een streepje voor heeft op de nog tegenvallende Ajax-aankoop van tien miljoen euro. 

{image[356170][right-half][]}Verdedigende middenvelder: Edson Álvarez

Feyenoord lijkt met Mats Wieffer eindelijk de 'zes' gevonden te hebben waar het - zelfs al voor de blessure van Quinten Timber - zo hard naar op zoek was. De middenvelder maakte veel indruk in de wedstrijden tegen PEC Zwolle en FC Groningen. Toch moet hij zijn plek in dit elftal nog afstaan aan Edson Álvarez. De Mexicaan laat immers al jaren zien in de top van de Eredivisie mee te kunnen, terwijl we Wieffer in De Klassieker pas voor het eerst op dit niveau aan het werk gaan zien.

{image[357381][right-half][]}Centrale middenvelder: Orkun Kökcü

De aanvoerder en spelbepaler van Feyenoord verdient uiteraard een plekje in dit elftal. Zo belangrijk als de eigen jeugdexponent is voor het spel van de Rotterdammers, zijn zijn positiegenoten bij Ajax niet. Steven Berghuis zou op deze plek wel een geduchte uitdager zijn, maar die zien we in dit elftal maar even als een 'tien'.

{image[357425][right-half][]}Aanvallende middenvelder: Steven Berghuis

En dat maakt meteen dat we op die positie een interessante clash zien. Sebastian Szymanski heeft bij Feyenoord namelijk geregeld laten zien wat een enorm getalenteerde voetballer het is. Toch presteert de Pool nog te wisselvallig om Berghuis af te troeven. De Ajacied laat immers al jaren zien - bij zowel Feyenoord als Ajax - voor Nederlandse begrippen een topspeler te zijn.

{image[356412][right-half][]}Rechtsbuiten: Alireza Jahanbakhsh

De rechtsbuitenpositie is een lastige, omdat beide ploegen dit seizoen lang op zoek waren naar de ideale invulling hiervan. Bij Ajax lijkt het nu dan eindelijk de beurt aan zomeraanwinst Francisco Conceição, die in zijn eerste wedstrijden als basisspeler al leuke dingen liet zien. Toch gaan we in dit elftal nog voor Alireza Jahanbakhsh, die de concurrentiestrijd bij Feyenoord voor nu gewonnen lijkt te hebben en sinds de winterstop beslissender is geweest dan zijn positiegenoot bij Ajax.

{image[356996][right-half][]}Spits: Danilo

De spitspositie is waarschijnlijk de allerlastigste keuze. Danilo, Brian Brobbey, Santiago Gimenez én Mohamed Kudus doen allemaal erg weinig voor elkaar onder. Om het iets makkelijker te maken beperken we het tot Danilo en Brobbey, de twee die ook van hun trainers de voorkeur krijgen. Dat de keuze uiteindelijk op Danilo valt, komt omdat hij als clubtopscorer van Feyenoord misschien wel beter presteert dan op voorhand van hem verwacht werd. Brobbey lijkt dit seizoen juist nog niet zijn allerbeste spel te laten zien.

{image[357281][right-half][]}Linksbuiten: Dusan Tadic

Zoveel kritiek als dit seizoen kreeg Dusan Tadic bij Ajax nog niet eerder. Toch is de aanvoerder 'gewoon' de linksbuiten in ons elftal. Kijk alleen al naar zijn indrukwekkende aantal van tien assists, waarmee hij enkel de al uit de Eredivisie vertrokken Cody Gakpo voor zich moet laten. Dat terwijl Feyenoord op linksbuiten al net zo vaak wisselde als op rechts. Igor Paixão kreeg de laatste weken de voorkeur en deed het goed, maar speelt Tadic nog niet uit de basis.

Klassieker XI:

Justin Bijlow; Lutsharel Geertruida, Jurriën Timber, Dávid Hancko, Quilindschy Hartman; Edson Álvarez, Orkun Kökcü, Steven Berghuis; Alireza Jahanbakhsh, Danilo, Dusan Tadic

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Hops
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Zo is dat

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Waarom in vredesnaam? En nog even wat anders: wat ik ook altijd zo'n gelul vind... de club met het grootste budget moet automatisch alles winnen en blablabla... Het is echt onzin van de bovenste plank. Je moet ook maar in staat zijn om van je spelers een goed lopend team te smeden, je moet elke speler gemotiveerd zien te houden, je hebt te maken met blessures...noem maar op. Geld is geen garantie voor succes.

ikkejaja
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ja joh dat zijn toch vooral die tokkies die dat zeggen !!😉😂… ze moeten toch wat zeggen om hun clubje omhoog te praten 😂

Zeeuwke
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Hou het rustig jongens onder de Ajax en Feyenoord spelers is geen haat waarom dan onder de supporters nog wel ? Fijne match allemaal en dat de beste mag winnen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen