Transferweekje: Ajax, Feyenoord en PSV zijn nog op zoek

28 januari 2023, 12:00

De transfermarkt sluit over enkele dagen en dat betekent volop transfers, huurdeals en geruchten. Wat gaan de komende weken ons brengen? Een overzicht van de meest aannemelijke, terugkerende geruchten en verhalen van de afgelopen zeven dagen uit binnen- en buitenland.

Wie trekt Ajax uit het slop?

Donderdag viel, eindelijk maar toch, het doek voor Ajax-trainer Alfred Schreuder. Liefst zeven (!) Eredivisie-duels op rij wist de Barnevelder niet te winnen met de regerend landskampioen. Ajax-directeur Edwin van der Sar meldde dat 'het vele puntverlies en het gebrek aan ontwikkeling van het team' de belangrijkste reden vormde om de verbintenis van Schreuder op te zeggen. Een dag later werd de uitlooptraining geleid door Jong Ajax-trainer John Heitinga, die ook op de bank plaatsneemt als Ajax het zondag opneemt tegen Excelsior. De oud-verdediger zou zelfs in beeld zijn om het huidige seizoen af te maken, zo meldde journalist Mike Verweij vrijdagmiddag. Volgens Verweij bedankten al drie potentiële Schreuder-opvolgers voor de eer om trainer van Ajax te worden, waardoor de club nu zou hebben doorgeschakeld naar Zlatko Dalic, thans werkzaam als bondscoach van Kroatië. Ondertussen liep de club ook een blauwtje bij Michael Reschke (65). De Duitser was in beeld om technisch directeur te worden, maar ook hij zag daar vanaf. Ajax blijft dus op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer, een technisch directeur én een commissaris met een voetbalachtergrond. Wie trekt de Amsterdammers uit het slop?

Wat gaat er nog meer gebeuren bij Ajax?

Ajax is naarstig op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer, maar op spelersgebied gaat er de komende dagen mogelijk ook nog het een en ander gebeuren. Grote aankopen gaan de Amsterdammers vermoedelijk niet meer doen, ondanks dat er intensief is gezocht naar een verdedigende versterking. Leonardo Balerdi was in beeld om de defensie te versterken, maar hij heeft publiekelijk bekendgemaakt Olympique Marseille deze transferperiode niet te willen verlaten. Wordt er nog een konijn uit de hoge hoed getoverd of moet de opvolger van Schreuder het met de huidige selectie doen? Op het gebied van uitgaande transfers lijkt er in elk geval nog wel wat te gebeuren: Jay Gorter, Youri Regeer en Victor Jensen mogen volgens het Algemeen Dagblad tijdelijk hun heil elders zoeken.

Tijd begint te dringen voor Feyenoord

Eredivisie-koploper Feyenoord raakte in de winterstop in de persoon van Gernot Trauner een gewaardeerde kracht kwijt door een vervelende knieblessure. De Oostenrijkse centrale verdediger gold als absolute sterkhouder in het elftal van trainer Arne Slot. Als mogelijke vervanger van de stoere stopper kwam vooralsnog alleen Neraysho Kasanwirjo over van FC Groningen. Hij is multifunctioneel en zou ook in aanmerking kunnen komen voor de positie van rechtsback of zelfs verdedigende middenvelder. Slot hoopt dan ook nog altijd op de komst van een extra versterking op het middenveld, zo gaf hij vrijdag aan. Toch weet de oefenmeester dat het gezien de financiële situatie van de Rotterdammers niet gemakkelijk is om een speler te halen die er direct staat. "31 januari komt dichterbij en er is nog niemand onderweg", zei Slot desgevraagd. "We zijn wel bezig, maar of het gaat lukken is een tweede. Dat is bij Feyenoord altijd maar de vraag, omdat wij niet in staat zijn om - zoals andere clubs waar wij mee concurreren - meerdere miljoenen neer te tellen." De kans bestaat dan ook dat Feyenoord het in de jacht op de eerste landstitel sinds 2017 moet gaan doen met de groep die er nu staat.

De moeizame zoektocht van PSV

In Eindhoven zit Ruud van Nistelrooij ondanks de nederlaag van afgelopen woensdag bij FC Emmen nog wél in het zadel. Naar eigen zeggen voelt de oud-spits voldoende vertrouwen van de clubleiding, maar na de nederlaag in Drenthe wordt de roep om versterking op de vleugels steeds luider in Eindhoven. Na het vertrek van Cody Gakpo en Noni Madueke haalde de club vooralsnog in de persoon van Fábio Silva alleen een tweede spits achter aanvoerder Luuk de Jong binnen. Voor de flanken zet de club in op een aantal grote namen, maar om verschillende redenen lukte het niet om Viktor Tsygankov en Arnaut Danjuma over te nemen. Deze week lekte uit dat ook Kamaldeen Sulemana (Stade Rennais) en Bryan Gil (Tottenham Hotspur) op het verlanglijstje van PSV staan, maar de club heeft zware concurrentie voor het tweetal. Nu ook hun komst een lastig verhaal lijkt te worden is Anthony Elanga, reserve bij het Manchester United van Erik ten Hag, naar verluidt het volgende target. Ook Adnan Januzaj, de Belg die ooit onder Louis van Gaal zijn grote doorbraak beleefde op Old Trafford, zou in beeld zijn. Hij is inmiddels 27 en komt bij Sevilla nauwelijks aan de bak. 

Soap rond Danjuma ten einde

Arnaut Danjuma was 'hot news' in de afgelopen week. De zesvoudig international van Oranje mocht van zijn werkgever Villarreal op huurbasis vertrekken in de winterstop en leek lange tijd op weg naar Everton. Ondanks interesse van Ajax en PSV leek de tweede club van Liverpool zelfs al beet te hebben. Danjuma werd immers al medisch gekeurd en maakte zelfs al kennis met zijn toekomstige teamgenoten. Tottenham Hotspur gooide echter roet in het eten. Spurs kaapt Danjuma met een heuse transfercoup op het laatste moment weg voor de neus van The Toffees, die eerder deze week afscheid namen van trainer Frank Lampard. In Londen speelt Danjuma niet tegen degradatie, zoals hij bij Everton had moeten doen, maar om een plaats bij de beste vier. Bovendien sleepte Tottenham een optie tot koop uit het vuur. Na het lopende seizoen kan Danjuma voor 30 miljoen euro definitief verkassen naar de club van trainer Antonio Conte. 

Reacties

Rosa
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

💗Met alle respect, maar de veelgeplaagde Ruud van Nistelrooij en zijn PSV doen goed en verstandige aankopen, ook Feyenoord met het kleinste budget van de "top" 3. Ajax wil van overal, heinde en verre ook aankopen, maar handelt te weinig daadkrachtig. Dit seizoen wordt voor Ajax (misschien) de play-off EL, jammer voor ooit de best ploeg van de ED, daar gaan de 40miljoenen CL-bonussen..

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen