Leeuwinnen revancheren zich overtuigend op Oostenrijk

21 februari 2023, 20:08   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het Nederlands vrouwenelftal heeft dinsdag overtuigend wraak genomen op Oostenrijk. Waar het vrijdag op Malta nog met 2-1 verloor van dezelfde tegenstander, werd het tweede oefenduel wél gewonnen: 4-0. Lineth Beerensteyn kreeg nu de kans in de spits en greep die met beide handen aan.

Waar Fenna Kalma (FC Twente) vrijdag nog de kans in de punt van de aanval had gekregen, was het vier dagen later de beurt aan Beerensteyn, die uitkomt voor Juventus. Met twee treffers liet de oud-speelster van onder meer Bayern München zich aan bondscoach Andries Jonker zien als mogelijke vervanger van Vivianne Miedema, die het WK van aankomende zomer hoogstwaarschijnlijk aan zich voorbij moet laten gaan.

Beerensteyn opende in de eerste helft de score. Vervolgens was het de beurt aan Lieke Martens (foto), die met een knappe vrije trap in de korte hoek de ruststand op 2-0 bepaalde. Martens had vrijdag ook al voor de enige Nederlandse treffer gezorgd en zal dus tevreden terugkijken op de oefentrip naar Malta.

Na rust zorgde Beerensteyn met haar tweede doelpunt van de avond voor een 3-0 voorsprong. Daarna was het Esmee Brugts die de vierde en laatste Oranje-treffer liet aantekenen. De 19-jarige speelster van PSV deed verrassend dienst als linksback en lijkt op die positie weleens aanspraak te kunnen maken op een basisplaats in Australië en Nieuw-Zeeland. Daar wordt in juni het WK gehouden. Oranje is in de groepsfase gekoppeld aan de Verenigde Staten en Vietnam. De derde tegenstander in de groep komt voort uit de play-offwedstrijden tussen Portugal, Kameroen en Thailand.