Stichting tegen pesten verbijsterd door interview Tom Egbers bij Khalid & Sophie

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

18 maart 2023 – Stichting Stop Pesten Nu is niet te spreken over interview dat Tom Egbers vrijdagavond gaf in de talkshow Khalid & Sophie. De in opspraak geraakte NOS-presentator nam zelf contact op met het programma om zijn kant van het verhaal te vertellen. Volgens Patricia Bolwerk van de stichting tegen pesten kroop hij te veel in de slachtofferrol.

Stichting tegen pesten verbijsterd door interview Tom Egbers bij Khalid & Sophie

Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

"Dit is herkenbaar gedrag van een pestkop die betrapt is", stelt Bolwerk in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Het was allemaal te veel 'ik, ik, ik'. Hij had daar moeten gaan zitten puur en alleen om te zeggen hoe vervelend zijn gedrag voor de ander was. Jij bent ten slotte de dader. Jij bent drie jaar lang vreemdgegaan en hebt degene met wie je vreemdging vervolgens lange tijd gepest. Ga dat niet bij een ander leggen."

Egbers gaf niet toe dat er sprake was van pestgedrag en intimidatie, en bood daar ook geen excuses voor aan. Hij zei wel dat hij woorden als 'as van het kwaad', 'vergif' en 'serpent', die hij volgens De Volkskrant gebruikte om de vrouw te beschrijven met wie hij een affaire had, 'herkent'. Hij vond het verkeerd van zichzelf om die woorden te gebruiken in het bijzijn van andere collega's.

Lees ook: Tom Egbers vecht tegen de tranen: "Toen ontplofte ik, toen was ik echt ziedend"

Volgens Bolwerk heeft Egbers zich onbewust schuldig gemaakt aan victim blaming. "Dit gedrag zien we vaker bij mensen die pesten. Wanneer ze betrapt worden gaan ze wild om zich heen slaan. Dan raken ze boos en wijzen ze met het vingertje naar anderen. Dat degene die zij pesten ook onaardig doet, of dat hij niet de enige is die pest."

Egbers zou nu zijn 'macht als bekendheid misbruiken om zijn slachtoffer op een groot platform aan de schandpaal te nagelen'. "Dat is ernstig. Want zij kan zich niet met dezelfde media-aandacht verdedigen", aldus de oprichter van Stichting Stop Pesten Nu. Er keken vrijdagavond gemiddeld 989.000 mensen naar Khalid & Sophie, een uitzonderlijk hoge score voor het programma. 

  • Senegal - Nederland, actie Adv

    Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl

    Maak een account bij Jacks.nl en krijg bij je eerste storting 5 freebets van €10,00.

    Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

  • Reacties

    Eredivisie