Ibrahimovic: Grillige spits vindt rust

Ger
8 december 2005, 23:40

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt aan Ronaldinho, Frank Lampard of Samuel Eto'o. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de voetballers voorstellen die deel uitmaakten van de totaallijst van 30 spelers. Vandaag Zlatan Ibrahimovic, de 24-jarige aanvaller van Juventus.

Ibrahimovic, geboren in het Zweedse Malmö, is de zoon van een Bosnische vader en een Kroatische moeder. In zijn jeugd speelt de lange aanvaller (1 meter 92 lang) voor FBK Balkan, maar al snel mag hij zijn kunsten komen vertonen bij Malmö FF. Zijn debuut op het hoogste niveau in Zweden volgt in 1999 op zeventienjarige leeftijd. Met Malmö FF speelt hij nog zes wedstrijden mee voordat de ploeg degradeert naar de Superettan, de Zweedse eerste divisie. 

Tijdens zijn tweede seizoen bij Malmö FF scoort Ibrahimovic twaalf keer in 26 duels. Door zijn opvallende spel wordt de aanvaller met diverse clubs in verband gebracht. Arsenal toont concrete interesse, maar tot een overgang komt het niet. Uiteindelijk lukt het Ajax om Ibrahimovic in 2001 naar Amsterdam te halen. De club maakt een transfersom van circa 8 miljoen euro over. 

Door te scoren in de gewonnen klassieker tegen Feyenoord maakt Ibrahimovic een goede start. De nieuwe spits van Ajax blijkt een ongepolijste diamant; hij is technisch bijzonder vaardig maar heeft moeite om zijn kwaliteiten optimaal te benutten. De Zweed komt daarnaast in opspraak door verschillende keren in het veld een elleboogstoot uit te delen. Trainer Ronald Koeman twijfelt openlijk over Ibrahimovic, maar de aanvaller krijgt het volste vertrouwen van technisch directeur Leo Beenhakker. 

Ook tijdens zijn tweede en derde seizoen bij de Amsterdamse club blijft het spel van de Zweed voor verdeelde meningen zorgen. Als Ibrahimovic hoogoplopende ruzie krijgt met clubgenoot Rafael van der Vaart, wordt zijn situatie onhoudbaar binnen de Ajax-selectie. Op 31 augustus 2004, de laatste dag van de transfermarkt, laat de Amsterdamse club hem vertrekken naar Juventus. Zijn laatste goal voor Ajax - een weergaloze solo door de defensie van NAC - is een juweeltje. In dienst van de Amsterdammers wint Ibrahimovic twee landstitels (2002 en 2004), een Nederlandse Beker (2002) en een Johan Cruijff Schaal (2002). 

Al snel is duidelijk dat de Zweed profijt heeft van zijn overstap naar Juventus. Onder de hoede van trainer Fabio Capello groeit Ibrahimovic uit tot een topspits. In zijn debuutseizoen scoort hij zestien keer in 35 competitieduels en pakt hij met Juventus de landstitel. "Ik ben happy hier, mijn droom is uitgekomen", aldus Ibrahimovic. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen