SpeelstedenRusland is deze zomer het decor van de 21ste editie van het Wereld Kampioenschap voetbal. Er zijn twaalf speelsteden aangewezen voor de eindronde, waar het Nederlands elftal tot grote spijt van ons hele land niet aan meedoet. FCUpdate.nl gaat de speelsteden en stadions in dit overzicht allemaal even bij langs.

Arena Baltika (Kaliningrad)
Capaciteit: 35.212De Arena Baltika is het kleinste stadion dat op het WK in gebruik genomen wordt, aangezien het slechts 35.212 kan herbergen. De Arena Baltika, ook wel het Kaliningrad Stadium genoemd, werd speciaal voor het WK uit de grond gestampt en staat op Oktyabrysk island, een eiland van tien vierkante kilometer in Kaliningrad dat volledig is opgeknapt voor het voetbalspektakel. Na het toernooi zal de capaciteit worden teruggebracht tot 25.000. Het stadion wordt in de groepsfase vier keer aangedaan en zien we daarna niet meer terug op het WK.

Volgograd Arena (Volgograd)
Capaciteit:
45.568Net als de Arena Baltika is ook de Volgograd Arena een stadion dat is gebouwd voor het WK. Na het toernooi zal het stadion als thuisbasis dienen voor FK Rotor. Het stadion is gebouwd waar voorheen het Centraal Stadion stond nabij een oorlogsmonument. Het uiterlijk van de Volgograd Arena kenmerkt zich door een rasterstructuur en doet enigszins denken aan het bekende ‘vogelnest’ in Peking. In de Volgograd Arena worden vier groepsduels gespeeld.

Jekaterinburg Centraal Stadion (Jekaterinenburg)
Capaciteit: 35.696


Dit is het een na kleinste stadion dat op het WK wordt gebruikt. Vaste bespeler van dit stadion is FK Ural, maar tijdens het WK zullen hier vier groepspartijen worden afgewerkt. Het stadion werd al in 1957 geopend, maar is sindsdien vaak gerenoveerd. Voor het wereldkampioenschap werd het stadion tussen 2006 en 2011 gerenoveerd. Dat zorgde ervoor dat de oorspronkelijke capaciteit van 27.000 werd opgeschroefd tot 35.696.

Olympisch Stadion Fisjt (Sotsji)
Capaciteit: 47.700


Het Olympisch Stadion Fisjt heeft een opmerkelijk uiterlijk. Vanaf de buitenkant bekeken lijkt het op een soort schelp en het stadion is zeker geen onbekende speler in de wereldwijde sport. Eerder werd het namelijk al gebruikt tijdens de Winterspelen en de Paralympische Winterspelen van 2014 in Sotsji. Bovendien werd de openingsceremonie voor de Winterspelen in het stadion gehouden, net als de afscheidsceremonie. Ook tijdens de Confederations Cup maakte de voetbaltempel vorig jaar zijn opwachting. Er zullen in dit stadion vier groepswedstrijden worden gespeeld, plus een achtste finale en een kwartfinale.

Kazan Arena (Kazan)
Capaciteit: 44.779


In de Kazan Arena speelt de Russische topclub Rubin Kazan sinds 2013 zijn thuiswedstrijden. Het stadion lijkt van buiten op een waterlelie en werd in 2013 gebouwd voor de World University Games. Daarna is er een grasveld in geplaatst en speelt Rubin zijn thuisland in het stadion. Opmerkelijk is dat in de Kazan Arena het grootste tv-scherm in Europa hangt. Het Full HD scherm heeft een oppervlakte van 3.700 vierkante meter. Er worden in dit stadion vier groepswedstrijden gespeeld, plus een achtste finale en een kwartfinale.

Strelka Stadium (Nizhny Novgorad)
Capaciteit: 45.331


Het Strelka Stadium bevindt zich op een schitterende plaats. De voetbaltempel van Olimpiets Nizhny Novgorod is waar de rivieren Wolga en Oka samenkomen, vlak naast de Alexander Nevsky-kathedraal. Het stadion refereert aan de buitenkant aan wind en water, wat kenmerkend is voor de omgeving van het stadion. Het stadion werd geopend in 2005 en werd sindsdien enkele keren gerenoveerd. In het Strelka Stadium worden vier groepsduels gespeeld en wordt er daarna ook een achtste finale en een kwartfinale gehuisvest.

Olympisch Stadion Loezjniki (Moskou)
Capaciteit: 81.006


Het Olympisch Stadion in Moskou is het grootste stadion dat op het WK in gebruik wordt genomen. Het stadion werd gebouwd in 1956 en is sindsdien meermaals onder handen genomen. In 1980 werd het gebruikt voor de Olympische Spelen en in 2008 werd hier de Champions League-finale afgewerkt. Omdat de voetbaltempel veruit het grootste stadion is op het WK, zullen hier meerdere duels worden gespeelde. Het stadion is het decor van de openingswedstrijd tussen Rusland en Saoedi-Arabië en drie andere groepsduels. Daarnaast worden er een achtste finale, een halve finale en ook de eindstrijd gespeeld.

Samara Arena (Samara)
Capaciteit:
44.807


In Samara, een stad waar 1,1 miljoen mensen wonen, staat de Cosmos Arena. In de regio is de luchtvaartsector beroemd en het stadion heeft dan ook een ontwerp met als thema ruimte. Het stadion werd in 2014 gebouwd voor het WK en heeft een zeer fraai uiterlijk. De vorm van het stadion lijkt op een koepel. Een lichte metalen hypermoderne constructie van 60 meter is gebouwd als overkoepeling van de tribunes. In het stadion worden drie groepsduels gespeeld en volgen daarna een achtste finale en een kwartfinale.

Rostov Arena (Rostov aan de Don)
Capaciteit:
45.145


De Rostov Arena is voor de Nederlandse voetballiefhebber nog aardig bekend, aangezien zowel Ajax als PSV daar in het recente verleden tegen FC Rostov heeft gespeeld. Het stadion kan tijdens het WK 45.145 toeschouwers herbergen. Opmerkelijk is dat door wisselende hoogtes van de tribunes, de bezoekers niet alleen genieten van het uitzicht op het veld, maar ook op de stad. In dit stadion worden vier groepsduels en een achtste finale gespeeld.

Otkrytieje Arena (Moskou)
Capaciteit:
43.298


De Otkrytieje Arena is de thuishaven van Quincy Promes en Spartak Moskou. Ook de nationale ploeg van Rusland heeft deze voetbaltempel als vaste uitvalsbasis. Het stadion werd gebouwd in de periode tussen 2010 en 2014 en werd op de Confederations Cup van vorig jaar al in gebruik genomen. Dat het stadion de thuishaven van Spartak is, is goed te zien aan de buitenkant. De kleuren rood en wit zijn namelijk goed vertegenwoordigd. In de Otkrytieje Arena zullen vier groepsduels en een achtste finale worden gespeeld.

Nieuwe Zenitstadion (Sint-Petersburg)
Capaciteit
: 68.134


Het Nieuwe Zenitstadion is na het Olympisch Stadion in Loezjniki het grootste WK-stadion in Rusland. De thuishaven van Zenit Sint-Petersburg is een vrij nieuw stadion, aangezien het pas vorig jaar geopend werd. Van buiten moet het stadion lijken op een ruimteschip en in die missie is de ontwerper aardig geslaagd. Het Nieuwe Zenitstadion is zeer modern en beschikt over een opklapbaar dak en een veld dat uitgeschoven kan worden. Voor deze constructie is gekozen omdat het in Sint-Petersburg zeer koud kan zijn. Het Nieuwe Zenitstadion gaan we vaak terugzien op het WK: er worden met vier groepsduels, een achtste finale, een halve finale en het duel om plaats drie maar liefst zeven wedstrijden gespeeld.

Mordovia Arena (Saransk)
Capaciteit:
44.442


De Mordovia Arena is speciaal voor het WK van deze zomer uit de grond gestampt en is gelegen middenin in de stad Saransk. De bouw van het stadion begon in 2011 en was in 2017 volledig afgerond. De Mordovia Arena is ovaal en ontworpen in de kleuren oranje, rood en wit. Na het WK zal de capaciteit worden teruggebracht en zijn er nog 25.000 mensen te huisvesten in het stadion. Het stadion zal met name worden gebruikt voor andere sporten, maar ook FC Mordovia gaat zijn thuisduels in het stadion gaan afwerken. In dit stadion worden op het WK vier groepsduels gespeeld.