Hoe worden de Europese tickets verdeeld?

10 april 2012, 10:32

Na de bekerfinale is één ding zeker: PSV speelt volgend seizoen Europees voetbal. Maar ook Heracles Almelo, de verliezend bekerfinalist, mag nog hopen op een ticket voor de Europa League. Of de Heraclieden Europa in mogen, hangt af van de prestaties van PSV de komende weken in de competitie. En dat heeft dan ook weer gevolgen voor de andere ploegen in het linkerrijtje van de Eredivisie. Een overzicht.

Wie in Nederland de beker wint, krijgt naast een zilveren dennenappel ook een ticket voor de play-off, dus de laatste voorronde, van de Europa League. Dat ticket is nu dus voor PSV. Wat er ook gebeurt, PSV speelt dus sowieso na de zomer in Europa. Maar: als de ploeg eerste of tweede wordt in de competitie, sleept het óók een ticket voor de (voorronde van de) Champions League in de wacht. En aangezien de Champions League een stuk lucratiever is dan de Europa League, gaat de ploeg dan de CL in en maakt het geen gebruik van het door het bekertoernooi verdiende Europa League-ticket. Dat gaat dan dus naar de verliezend bekerfinalist, in dit geval Heracles Almelo.

Voor alle teams in het linkerrijtje is het dus te hopen dat PSV de komende weken slecht presteert, terwijl Heracles Almelo juist moet hopen op goede prestaties van de Eindhovenaren. “We zijn de rest van dit seizoen even fan van PSV'', zei Heracles-verdediger Mark Looms dan ook na de bekerfinale. Mocht er dit seizoen nog een competitieduel tussen Heracles en PSV op het programma hebben gestaan, zou je dus het bizarre geval hebben gekregen dat de ploeg uit Almelo beter zou kunnen verliezen dan winnen. Gelukkig voor de competitie is dat overigens niet het geval.

Samengevat zijn de mogelijkheden als volgt:

Scenario 1: PSV eindigt als eerste of tweede in de Eredivisie

PSV gaat de (voorronde van de) Champions League in, Heracles Almelo krijgt als verliezend bekerfinalist een Europa League-ticket. De nummers drie en vier van de ranglijst ook, de teams op plek vijf en tot met acht spelen in de play-offs.

Scenario 2: PSV eindigt derde, vierde of vijfde in de Eredivisie

De top-vijf, inclusief dus bekerwinnaar PSV, is zeker van Europees voetbal, de play-off gaat tussen de teams op plek zes tot en met negen. Omdat PSV gebruik maakt van zijn door de beker verdiende Europa League-ticket, valt Heracles buiten de boot. 

Scenario 3: PSV eindigt buiten de top-vijf in de Eredivisie

Heracles krijgt geen Europa League-ticket. De top-vier gaat Europa in, de nummers vijf tot en met negen, met uitzondering van PSV, spelen play-offs. PSV hoeft niet mee te doen aan play-offs omdat het, door de bekerwinst, al een Europees ticket heeft.

Voor de volledigheid: Heracles Almelo heeft ook nog altijd de mogelijkheid om zich via de competitie te plaatsen voor Europees voetbal. Het moet daarvoor de play-offs halen. Als PSV dus geen eerste of tweede wordt, moet de Heracles bij de eerste negen eindigen. Heracles staat nu dertiende, maar het gat naar nummer negen RKC Waalwijk bedraagt vier punten. PSV staat op dit moment op de vierde plaats.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen