Tussenrapport van de eredivisieclubs

9 oktober 2012, 14:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Door de interlandperiode ligt de Eredivisie de komende week even stil. Dat geeft ons de gelegenheid om terug te blikken op het eerste kwart van het seizoen in de Nederlandse competitie. Welke teams scoorden een voldoende over de afgelopen acht wedstrijden, welke staan op zakken? Een tussenrapport.

FC Twente: 8

Als je acht wedstrijden voetbalt en er daar zeven van wint, heb je als club weinig te klagen. Toch gebeurde dat wel in Enschede, met name na het verlies tegen Ajax. Maar ondanks die nederlaag heeft FC Twente qua resultaat een seizoensstart om van te dromen. Het enige verbeterpunt: van eigen kracht uitgaan, ook in uitduels tegen sterke tegenstanders. Want kwaliteit is er genoeg, daarover bestaat geen twijfel.

Vitesse: 8

FC Utrecht: 7,5

Eén van de positieve verrassingen van dit seizoen tot dusver is FC Utrecht. De ploeg van trainer Jan Wouters speelde al tegen Feyenoord, PSV, Vitesse en Ajax, maar staat desondanks keurig zesde. En dat terwijl het door blessures nog amper in de sterkst mogelijke opstelling heeft kunnen spelen. FC Utrecht voetbalt alleraardigst, levert strijd en pakt punten. Ga zo door, staat met grote letters op het tussenrapport.

ADO Den Haag: 7

Een andere ploeg die tevreden mag zijn over het eerste kwart van het seizoen is ADO Den Haag. Van de eerste acht wedstrijden verloor de ploeg er slechts één, een bijna ongekende reeks voor een ploeg die vorig seizoen vijftiende werd. Dat het ondanks die ene nederlaag 'slechts' zevende staat, komt door de vele gelijke spelen (vijf). Maar ADO heeft tot nu toe aangetoond dat het voor heel weinig teams bang hoeft te zijn.

RKC Waalwijk: 7

PSV: 6,5

Voor de laatste drie competitiewedstrijden, tegen Feyenoord (3-0), VVV Venlo (0-6) en NAC Breda (4-0), verdient PSV een dikke acht of misschien wel negen als rapportcijfer. In die duels presenteerde de ploeg zich als de titelfavoriet die het zou moeten zijn. Maar daarvoor was het een stuk minder, met uitglijders tegen RKC (2-3) en negen Utrechters (0-1). Voor dat deel van het seizoen scoorde PSV een dikke onvoldoende, door de recente resultaten is dat opgekrikt tot een 6,5.

Feyenoord: 6,5

Heracles Almelo: 6,5

Helemaal tevreden zal Peter Bosz, de coach van Heracles, nog niet zijn. Het spel van zijn elftal is nog niet zo fris als de laatste jaren. Maar het gaat steeds beter, bleek ook vorig weekend tegen Zwolle (0-3). Heracles groeit en staat ondanks de moeizame start in het linkerrijtje. Dat belooft nog veel voor de resterende 26 wedstrijden.

Ajax: 6

FC Groningen: 6

Plek acht. Dat is niet verkeerd voor FC Groningen, zeker na het dramatische tweede deel van vorig seizoen. Op zich gaat het dus helemaal niet slecht, maar echt soepel loopt het allemaal nog niet bij de ploeg van coach Robert Maaskant. Een zesje, dat is het cijfer voor FC Groningen op dit tussenrapport. Niet slecht, niet heel goed.

PEC Zwolle: 6

Een niveau hoger word je soms overklast, ondervindt PEC Zwolle dit seizoen. Opvallend genoeg gebeurde dat vooral in thuiswedstrijden, zoals tegen NEC (0-4) en Heracles Almelo (0-3). Maar in de andere duels hield de promovendus prima stand. Het sprokkelde puntjes en won bovendien van Willem II, een directe concurrent in de degradatiestrijd. PEC moet nog veel leren, maar heeft geen slecht rapport.

NEC: 5,5

Bij NEC is het alles of niets dit seizoen. Tegenover fraaie uitzeges bij Zwolle (0-4) en Heerenveen (0-2) staan uitglijders tegen Ajax (1-6), Twente (1-3) en Feyenoord (5-1). Bovendien won het nog niet één thuiswedstrijd. Het houdt nog niet over in Nijmegen.

Willem II: 5,5

Willem II staat na acht wedstrijden boven de rode degradatiestreep en iedereen in Tilburg zou dolgelukkig zijn als dat over een maand of zes nog steeds zo is. Maar dan moet het voetbal wel beter worden, want tot nu toe is het magertjes. Afgelopen weekend viel de eerste zege te bejubelen, tegen RKC Waalwijk (1-0). Misschien zorgt dat succesje voor het zetje in de rug dat Willem II nodig lijkt te hebben.

AZ: 5,5

Makkelie scheidsrechter

Makkelie scheidsrechter

SC Heerenveen: 5,5

Voor SC Heerenveen geldt hetzelfde als voor AZ: de ploeg heeft een zwaar programma achter de rug en soms aardig gevoetbald, maar heeft ook punten laten liggen in wedstrijden waarin dat niet hoefde. Thuis verliezen van NEC en ADO Den Haag, daar wordt men in Friesland niet vrolijk van. Coach Marco van Basten heeft even tijd nodig om zijn team neer te zetten en krijgt daarom nog geen onvoldoende, maar zal zelf ook weten dat er snel een aantal zeges geboekt moeten worden.

Roda JC Kerkrade: 5

Niet alleen in Friesland, ook in Limburg heeft een nieuwe trainer het niet makkelijk. Ruud Brood heeft Roda JC nog niet aan het voetballen gekregen, al bood de laatste wedstrijd tegen VVV wat houvast voor de toekomst. Maar Roda lijkt met dit voetbal eerder degradatiekandidaat dan middenmoter en dat kan nooit de bedoeling zijn.

NAC Breda: 4,5

VVV Venlo: 4,5

De afgelopen seizoenen speelde VVV Venlo al vaak niet best, maar had het geluk dat er één team nog slechter was. Dit jaar is dat voorlopig niet zo en omdat VVV zelf weer niet veel laat zien, staat het nu zelf onderaan. Drie puntjes uit acht duels en nog niet één overwinning, het is niet best. De Limburgse club staat op zakken.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen