Waarom Van Persie nog lang niet de grootste is

13 oktober 2013, 15:00

Cijfermatig is Robin van Persie sinds afgelopen vrijdag de beste spits die Oranje ooit gehad heeft. Door zijn drie treffers tegen Hongarije staat de teller van de 30-jarige aanvaller op 41 doelpunten voor de nationale ploeg, een absoluut record. Hij loste Patrick Kluivert, die tot veertig treffers kwam, na tien jaar af als topscorer aller tijden van Nederland. Van Persie verdient alle lof voor deze historische prestatie, maar toch knaagt er iets. Niet in de laatste plaats bij Van Persie zelf.

Toen Van Persie na het duel met Hongarije (8-1) gevraagd werd wat zijn mooiste doelpunt als international was, moest hij even diep nadenken. “Dat is een lastige”, mijmerde hij. “Maar ik denk toch Ivoorkust.” Met 'Ivoorkust' verwees Van Persie naar de WK-wedstrijd tegen het Afrikaanse land in 2006. In dit belangrijke groepsduel maakte de spits de 1-0, hij knalde een vrije trap keihard binnen. Het was de eerste keer dat Van Persie echt belangrijk was op een moment dat telde, namelijk op een EK of WK.

Dat Van Persie zijn treffer tegen Ivoorkust noemde als zijn mooiste als international, was daarom zo veelzeggend. Want het was weliswaar een mooi doelpunt, maar zeker niet de fraaiste uit zijn carrière. Het ging hem vooral om het moment waarop hij scoorde. Beslissend zijn in een grote wedstrijd, dat is voor de voetballer Van Persie het ultieme geluk. Hij gaf dat in de catacomben van de ArenA volmondig toe. “Ik wil heel graag een keer vier of vijf keer scoren op een groot toernooi. Belangrijk en beslissend zijn op een EK of WK, dat is mijn droom. Daar blijf ik alles voor doen.”

Al deze mannen staan onder Van Persie op de topscorerslijst aller tijden van Oranje, sommigen niet eens in de top-tien. Maar iemand als Bergkamp maakte tien van zijn 37 interlanddoelpunten op een EK of WK, terwijl Van Persie vooral trefzeker was in kwalificatiewedstrijden tegen landen als Hongarije (zes) en San Marino (vier). In totaal scoorde Van Persie als international tegen 23 verschillende landen, maar slechts één daarvan (Duitsland) staat nu in de top-vijftien van de FIFA World Ranking.

Van Persie is een geweldige aanvaller, daarover bestaat geen enkele twijfel. Op papier nu zelfs de beste Oranje-spits ooit. Maar er zit nog een groot verschil tussen een goede spits en een grote voetballer. Van Persie weet wat hij moet doen om ook tot dat laatste rijtje door te dringen. Het WK van 2014 moet, meer dan ooit, zijn toernooi worden. Zodat hij over een jaar, als iemand hem vraagt wat zijn mooiste goal ooit was, kan zeggen: “Die winnende in de finale van het WK 2014, natuurlijk.”

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen