Reportage PEC Zwolle: van eerste divisie naar Europa

18 april 2014, 13:00

Stappen vooruit maken, PEC Zwolle heeft er patent op. De club uit Overijssel groeide de afgelopen jaren van Jupiler League-club tot een stabiele eredivisionist met Europees voetbal en is nog steeds in opkomst. Een mooie aanleiding om met de clubmensen van PEC te praten over de ontwikkeling. Over werken achter de schermen, de massagebezoeken van Arne Slot en voetbalhumor. "Stond ik in de spelersbus te playbacken op '50 Cent'."

Op het kunstgrasveld van het IJsseldelta Stadion werkt de selectie van Ron Jans zich onder de warme lentezon in het zweet, binnen zijn Jan de Groot (60 jaar) en Jerome Mulder (40) druk met andere zaken. Het tweetal vertelt op verzoek van FCUpdate.nl alles over de bijzondere ontwikkeling die hun club doormaakt.

Als er mensen recht hebben om dat te doen, zijn het de twee materiaalmannen wel. De Groot, volgens collega Mulder 'de wandelende Voetbal International', is bezig aan zijn zevende seizoen bij Zwolle. Mulder, die in zijn eerste jaren 800 stuks kleding op een zaterdag waste, behoort al tien jaar tot het meubilair van de eredivisionist en heeft veel veranderingen van dichtbij meegemaakt.

Wasmachines

De overgang naar het nieuwe stadion in 2009 bijvoorbeeld. "Wij hebben wat gesleept Jan" , zegt Mulder over de verhuizing van het Oosterenkstadion naar het twee keer zo grote IJsseldeltastadion.  De Groot knikt instemmend. "We hebben een jaar in het oude gebouw van amateurclub Be Quick gezeten, maar daar hadden ze geen wasmachines. Reden we vijf keer per dag met z'n tweeën naar de stad om daar te wassen."

Jan de Groot

Jan de Groot

Jerome Mulder

Jerome Mulder

"Voor het niveau en het budget bieden wij heel veel", doelt De Groot op de faciliteiten bij de club. "Bij Go Ahead Eagles hebben ze nog corvee, hier niet. Wij ruimen alles op voor de spelers. Natuurlijk zijn wij geen Ajax, maar daar hebben ze tien keer meer geld, dus kunnen ze ook tien keer meer doen." Mulder vult zijn kompaan aan. "Als wij het hier niet opruimen, gebeurt het niet. Dan ligt het er twee dagen later nog en kunnen we dubbel wassen."

Playbacken 

Jan de Groot

Jan de Groot

Buiten het veld zijn de contacten prima, op het veld zijn het toch echt de spelers die het moeten doen. Dat lukt aardig bij PEC. Vorig seizoen bleef de ploeg er als promovendus rechtstreeks in en ook dit jaar is handhaving zeker. De bekerfinale en daarmee Europees voetbal, is inmiddels behaald. Mulder durft te stellen dat PEC 'het mooiste voetbal van Nederland speelt'. "We spelen mooi voetbal, vind ik zelf", zegt hij. "Het is snel, soms net 'tikki-taka'. Bij de warming-up loopt het soms ontzettend geolied.  Echt gruwelijk om te zien voor ons, wij denken dan dat het een fantastische wedstrijd gaat worden, soms valt het dan juist tegen."

Jerome Mulder

Jerome Mulder

Massagetafel

Vloedgraven was in zijn begintijd met 25 jaar vaak jonger dan spelers, anno 2014 is dat natuurlijk anders. Maar er is veel veranderd, de selectie van PEC bestaat veelal uit jonge spelers. Daardoor is de onderlinge correctie anders. "Je schopte elkaar verrot en na afloop was het weer goed. Als je toen  negentien jaar was en op de massagebank lag, zeiden oudere spelers: 'flikker op, hoe oud ben je?'" Arne Slot, clublegende, jeugdtrainer en hoofdonderwerp van het bekende spandoek 'Slot zij met ons', weet daar alles van. "Arne zat er al op jonge leeftijd bij en lag wel eens op die massagetafel en kreeg dan de wind van voren. Maar niet van één of twee spelers, maar van iedereen. Hij trok zich er gelukkig niets van aan."

Erwin Vloedgraven

Erwin Vloedgraven

Tijd om af te ronden. Hoe ziet de toekomst van PEC eruit? Mulder: "Ik hoop dat we nog een beetje door kunnen groeien, van negen naar twaalf miljoen euro gaan in de begroting of zo. Dat we gewoon altijd rond de zesde, zevende plek kunnen spelen. Daar horen wij thuis. We spelen gewoon veel mooier dan alle andere clubs. En ik hoop dat we het niet te hoog in de bol krijgen, dat we te graag naar nummer één willen."

De Groot voelt de behoefte om het gesprek te eindigen. "Het gaat goed met PEC Zwolle. Dat lijkt mij een mooie afsluiter", besluit hij.

Door: Remco Jacobi

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen