Blog vanuit Brazilië: Robben moet vooral zichzelf blijven

1 juli 2014, 10:00   Bijgewerkt: 30 juni 2014, 21:44

Het heeft er altijd ingezeten bij hem. Al in zijn eerste jaren bij PSV zette toenmalig coach Guus Hiddink de talentvolle Arjen Robben wel eens op de bank, 'omdat hij maniertjes heeft'. In een poging het hem af te leren, zette Hiddink de aanvaller buiten de ploeg.

Als Arjen Robben plannen had om binnenkort op vakantie te gaan naar Mexico, kan hij die beter even uitstellen. De Groninger is even geen amigo van de sombrerodragers, hij wordt in kranten en op internet volledig afgemaakt. Ergens kan ik me dat wel voorstellen, Robben is een speler waar je je als tegenstander gruwelijk aan kan ergeren. Hij kijkt verongelijkt als hij weer eens geen overtreding mee krijgt of als dingen niet lopen zoals hij wil en gaat bij ieder contact met een tegenstander als een stervende zwaan naar de grond.

Voor rust kreeg Robben niet wat hij verdiende, namelijk een strafschop, na de pauze wel. Voor een overtreding die aanmerkelijk lichter was dan de eerste. En ja, ik snap best dat de Mexicanen een penalty voor dat duel een (te) zware straf vonden. Maar er was contact, zo simpel is het. Dat Robben vervolgens naar de grond dook alsof hij zojuist een kogelregen in zijn rug te verwerken gekregen had, met een moeilijk gezicht en twee armen in de lucht, zal hem niet helpen in Mexicaanse populariteitspolls. Maar goed, daarvoor zijn we hier niet.

Na afloop van het duel ontstond commotie omdat Robben bij de NOS geroepen had dat hij een fopduik gemaakt had, in de eerste helft. Buitenlandse media rukten die zin uit zijn verband en koppelden de uitspraak aan de beslissende penalty, waardoor de KNVB en Robben zelf naderhand met een verklaring moesten komen.

Laten we één ding hopen: dat Robben zijn gedrag niet gaat veranderen naar aanleiding van de commotie. Als Robben zichzelf niet is en teveel nadenkt gaat hij de verkeerde dingen doen, zagen we onder meer op het Europees kampioenschap van 2012. Toen gaf hij balletjes breed als hij zelf moest schieten, uit angst om egoïstisch gevonden te worden, en bleef hij staan op momenten dat hij moest gaan liggen. Robben veranderen heeft geen zin, hij is zoals hij is. Als hij zichzelf blijft en niet te veel ballast in de vorm van andere meningen in zijn hoofd meeneemt, kan hij ons zomaar de wereldtitel bezorgen. Al is het met een versierde penalty.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen