Blog vanuit Brazilië: waarom Oranje niet meer kon scoren

10 juli 2014, 10:00

Wat scheelde het? Twee tenen van Javier Mascherano? Arjen Robben leek Oranje in de laatste minuut van de reguliere speeltijd van Nederland-Argentinië naar de finale van het wereldkampioenschap 2014 te schieten, maar zijn schot kon net worden geblokt door de verdediger.

Het moment met Robben was één van de spaarzame hoogtepunten van Nederland-Argentinië. Wie als neutrale liefhebber zin had in een avondje topvoetbal, kwam bedrogen uit. "Het was een schaakwedstrijd", gaf Stefan de Vrij na afloop toe. De oorzaak was niet heel lastig te vinden: beide teams speelden vanuit een hechte defensieve organisatie. Oranje verdedigde superieur, maar hetzelfde kon gezegd worden van Argentinië.

De rol van Robben was misschien nog wel het meest interessant. Vier balcontacten had de aanvaller in de eerste 45 minuten van de wedstrijd. Vier. Dat is er dus één per elf minuten. En dat terwijl Robben de man is waar het om draait bij Oranje. Niet zo gek dus dat Nederland in die eerste helft geen vuist kon maken.

Vijf van die tien doelpunten maakte Oranje in de eerste wedstrijd van dit WK, tegen Spanje. De wereldkampioen werd op grandioze wijze weggecounterd, Oranje bewees levensgevaarlijk te zijn in het 5-3-2. Als de ploeg ruimte kreeg om te counteren, was er voor een tegenstander geen houden aan. Dit Nederlands elftal was met Robben, Van Persie en aangever Sneijder de ideale counterploeg, ondervond Spanje.

Het gevolg: moeizame wedstrijden tegen Chili, Mexico, Costa Rica en Argentinië. In al die wedstrijden kwam de Oranje-voorhoede amper uit de verf. Van Persie verbleekte, Robben kon veel minder worden bereikt. Met als dieptepunt zijn vier balcontacten in de eerste helft tegen Argentinië. Oranje scoorde niet meer en dan zijn strafschoppen het logische gevolg. In een penaltyserie heb je vijftig procent kans en de eerste keer viel het dubbeltje de Nederlandse kant op, de tweede keer niet. Dat is verschrikkelijk jammer, maar niet onlogisch.

Dat er getreurd wordt om de gemiste finaleplaats is te begrijpen, maar uitgerekend Robben zette de nederlaag woensdag al in perspectief. "Ik ben zo trots op deze ploeg. We hebben alles eruit gehaald wat erin zat", vindt hij. Oranje verraste de wereld tegen Spanje, maar zorgde er daarmee ook in één klap voor dat het niets meer cadeau kreeg. Als je dan toch de halve finale haalt en bijna de finale bereikt, is de laatste conclusie van Robben de enige juiste: "Iedereen in deze selectie, vooral de jonge jongens, verdient een super groot compliment."

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen