Van mat oranje naar sprankelend brons met gouden randje

15 juli 2014, 12:10   Bijgewerkt: 15 juli 2014, 12:17

Ruim een maand lang was Nederland in de ban van Oranje. Wat begon als een met scepsis bekeken avontuur, eindigde met een dikverdiende bronzen medaille. FCUpdate.nl volgde Oranje het hele WK op de voet en blikt nog één keer, chronologisch, terug op de prachtige maand die achter ons ligt.

Donderdag 5 juni

De voorbereiding zat erop, 5 juni stapte Oranje in het vliegtuig naar Brazilië. Veel redenen om optimistisch te zijn waren er niet, Oranje had in oefenpotjes niet kunnen overtuigen. Toch zag coach Louis van Gaal dat anders. Dat Oranje niet gesprankeld had, deerde hem niet. "Wat is belangrijker, mooi voetbal of resultaat? Alle zogenoemde toplanden hebben het moeilijk. We staan er echt niet zo slecht voor als menig deskundige denkt."

Zaterdag 7 juni

Dinsdag 10 juni

In aanloop naar de wedstrijd tegen Spanje, het eerste groepsduel van Oranje op dit toernooi, schoof Stefan de Vrij aan voor een interview. Hij was één van de onervaren internationals die dit WK in het diepe gegooid zou worden. De Vrij was er klaar voor, zei hij, mede dankzij de tips van aanvoerder Robin van Persie. "Ik wil dat een spits die de bal aangespeeld krijgt met mij in zijn rug denkt: shit, daar komt die De Vrij weer."

Donderdag 12 juni

In Salvador schoof Louis van Gaal aan voor een perspraatje voor het duel met Spanje. Oranje werd kansloos geacht, maar Van Gaal zag kansen. "Wij kunnen de halve finale of zelfs de finale van dit WK halen, daar geloof ik heilig in. Maar op dit moment is dat allemaal nog theorie. De praktijk moet nu uitwijzen hoe ver we komen."

Het ongelooflijke was gebeurd. Oranje was erin geslaagd om  Spanje te kijk te zetten. Het werd 1-5, een historisch resultaat. Toch was van euforie weinig sprake. "We willen wereldkampioen worden en dus moeten we nog zes keer winnen. Als we nu twee keer verliezen, hebben we helemaal niets aan deze zege gehad", sprak Jasper Cillessen.

Zondag 15 juni

Hoe verder, na een 5-1 zege op Spanje die het hele land in vuur en vlam gezet heeft? Wesley Sneijder had wel een idee, nu de wedstrijd tegen het stugge Australië op het programma stond. Het draaide volgens hem maar om één ding. "We moeten gewoon winnen. Hoe, maakt niet uit. Een gelukkige 1-0 of 2-1 zou ik prima vinden."

Dinsdag 17 juni

De zege op Spanje heeft Van Gaal aan het twijfelen gebracht. Moet hij 4-3-3 spelen tegen Australië, zoals hij voor ogen had, of vasthouden aan 5-3-2? Een dag voor de wedstrijd wilde hij nog niets zeggen en liet hij Jeremain Lens meetrainen met de basisploeg en Ron Vlaar met de reserves.

Woensdag 18 juni

Vrijdag 20 juni

Door de zege op Australië is Oranje zeker van de volgende ronde. De sfeer in het land is volledig omgeslagen, scepsis heeft plaatsgemaakt voor euforie. "Het maakt ons trots dat we het geloof hebben teruggegeven aan de supporters in het land. Heel Nederland staat achter ons, dat is geweldig", concludeert Robin van Persie.

Ook Chili werd verslagen, met 2-0. Het meest opvallende was niet de uitslag, maar de rol van Dirk Kuyt. De aanvaller stond in São Paulo opgesteld als linksback. Hij werkte zo hard, dat hij in de slotfase geveld werd door kramp. "Ik kan me niet herinneren dat ik ooit kramp gehad heb, maar het schoot er echt even in", lachte hij.

Vrijdag 27 juni

In aanloop naar de achtste finale tegen Mexico schoof Ron Vlaar aan voor een interview. De verdediger was trots op de resultaten dit WK en liet weten niet wakker te liggen van kritiek dat Oranje niet attractief genoeg speelde. "Dat interesseert me niet. We zijn hier bezig met een doel en stralen dat ook uit."

Zondag 29 juni

Tot de 88ste minuut stond Oranje 0-1 achter, maar Mexico werd in Fortaleza met 2-1 verslagen. Wesley Sneijder maakte gelijk, Klaas-Jan Huntelaar benutte in blessuretijd een door Arjen Robben versierde penalty. Na afloop sprak Robin van Persie het uit, met kippenvel op zijn armen: "Het is echt mogelijk om wereldkampioen te worden. Iedereen voelt dat, tot in zijn diepste vezel. Nog drie wedstrijden. Dit WK winnen, het zou het ultieme zijn."

Dinsdag 1 juli

Twee dagen na de wedstrijd tegen Mexico krijgt Oranje een tik te verwerken. Nigel de Jong is twee tot vier weken uitgeschakeld, meldt de KNVB. Het WK, dat nog minder dan twee weken duurt, lijkt erop te zitten voor hem.

Woensdag 2 juli

Vrijdag 4 juli

De dag voor de wedstrijd tegen Nederland opent Jorge Luis Pinto, bondscoach van Costa Rica, de aanval op Arjen Robben. Hij roept de FIFA op om maatregelen tegen nemen tegen de Nederlander. "Zijn duiken baren ons zorgen. Hij heeft grote fouten gemaakt. Ik wil tegen de FIFA en de arbitrage zeggen: let daar goed op."

Zaterdag 5 juli

Maandag 6 juli

Een kort, maar opvallend bericht uit Nederland: alleen als Oranje in Brazilië de titel pakt, krijgt het een huldiging. Voor een tweede of derde plaats worden ditmaal geen festiviteiten georganiseerd, zo melden de betrokken partijen. Oranje weet dus wat het te doen staat om een feest te verdienen: nog twee keer winnen.

Woensdag 9 juli

Zaterdag 12 juli

Nog één keer moest Oranje zich opladen, voor een wedstrijd om plek drie. Dat deed het en na een klinkende 3-0 overwinning op gastland Brazilië mocht de ploeg een bronzen medaille in ontvangst nemen. Brons met een gouden randje, vond ook coach Louis van Gaal. "Dit is de beste groep die ik ooit heb getraind. Niet qua voetbalkwaliteit, maar wel qua kwaliteit als mens, speler en sportman." Ook Arjen Robben is lovend: "Ik ben trots op deze ploeg. Het was een feest om met deze groep te werken, maar we hadden meer verdiend."

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen