"Zou niet weten waarom Hiddink niet kan blijven"

29 maart 2015, 00:11

In zeven wedstrijden heeft bondscoach Guus Hiddink Oranje niet aan de praat weten te krijgen. Tegen Turkije leek de ploeg tegen alweer zijn vijfde nederlaag aan te gaan lopen, iets dat door een van richting veranderd schot in blessuretijd voorkomen werd. Toch biedt ook het 1-1 gelijkspel tegen de Turken Oranje weinig houvast.

De grote vraag is inmiddels of Hiddink wel in staat is om Oranje naar het Europees kampioenschap van 2016 te leiden. Ibrahim Afellay, basisspeler tegen Turkije, denkt van wel. "Ik zou niet weten waarom hij niet kan blijven zitten", zei hij in de catacomben van de Amsterdam ArenA tegen de verzamelde media, waaronder FCUpdate.nl. "Als resultaten tegenvallen, zijn er altijd speculaties. Maar de vorige interland wonnen we met 6-0, toen ging iedereen dolgelukkig naar huis. Zo is voetbal ook."

Opvallend was dat Oranje tegen Turkije opnieuw in de eerste helft op achterstand kwam, iets dat in de afgelopen EK-kwalificatiewedstrijden tegen Tsjechië, IJsland en Kazachstan ook gebeurde. "Die 0-1 was een domper", geeft Afellay toe. "Het is duidelijk dat het prettiger voetballen is als je een keer op voorsprong komt in plaats van op achterstand." Pas op de valreep wist Oranje een nederlaag af te wenden. "Daar zijn we opgelucht over", aldus de voormalig PSV'er. "Of je hier nou verliest of gelijkspeelt, dat maakt een groot verschil."

Door het gelijkspel houdt Nederland Turkije in de groep onder zich, de Turken hebben twee punten minder. De achterstand van Oranje op Tsjechië en IJsland is opgelopen tot respectievelijk zes en vijf punten.