Hoop voor NEC: kampioen overleeft negen van de tien keer

3 april 2015, 11:22

Als er geen gekke dingen gebeuren wordt NEC vrijdag kampioen van de Jupiler League. Alleen als de ploeg uit Nijmegen thuis verliest van Sparta en concurrent FC Eindhoven in Amsterdam wint van Jong Ajax, moet het titelfeest nog even worden uitgesteld. Als NEC de titel binnen heeft, kan het vizier worden gericht op de Eredivisie. Op het hoogste niveau blijven wordt dan het doel, iets waar de meeste Jupiler League-kampioenen van de laatste jaren in slaagden. Een overzicht van de tien voorgangers van NEC.

Seizoen 2004/2005

Kampioen Jupiler League: Heracles Almelo

Klassering volgend seizoen: dertiende

Tien jaar geleden was het feest in Almelo. Na diverse mislukte pogingen promoveerde Heracles naar de Eredivisie, het bleef Sparta in de Jupiler League één punt voor. Het seizoen erna mocht de ploeg het proberen op het hoogste niveau en dat ging verrassend goed. Met een 1-1 gelijkspel tegen PSV begon Heracles sterk en die lijn trok het gedurende het seizoen door. Heracles Almelo zou keurig dertiende worden. De voorsprong op NAC Breda, dat als nummer zestien net onder de rode streep eindigde, bedroeg zes punten.

Seizoen 2005/2006

Kampioen Jupiler League: Excelsior

Klassering volgend seizoen: zestiende

Been kampioen

Been kampioen

Seizoen 2006/2007

Kampioen Jupiler League: De Graafschap

Klassering volgend seizoen: zestiende

De Graafschap kopieerde een jaar later de prestatie van Excelsior. De ploeg had in het voorjaar van 2007 met overmacht de titel in de Jupiler League gepakt, de voorsprong op nummer twee VVV bedroeg twaalf punten. In de Eredivisie begon De Graafschap sterk en stond het halverwege twaalfde, in de tweede seizoenshelft pakte het nog maar acht punten. Toch eindigde het als zestiende, waardoor nacompetitie gespeeld moest worden. Ten koste van Helmond Sport en FC Zwolle overleefden de Superboeren vervolgens de nacompetitie.

Seizoen 2007/2008

Kampioen Jupiler League: FC Volendam

Klassering volgend seizoen: achttiende

schaal trofee prijs

schaal trofee prijs

Seizoen 2008/2009

Kampioen Jupiler League: VVV Venlo

Klassering volgend seizoen: twaalfde

Vanaf speelronde negen stond VVV in het seizoen 2008/2009 aan kop in de Jupiler League en de club werd met negen punten voorsprong kampioen. Het verraste een seizoen later vriend en vijand door kaarsrecht overeind te blijven in de Eredivisie. Twaalfde eindigde VVV, negen punten boven de rode streep.

Seizoen 2009/2010

Kampioen Jupiler League: De Graafschap

Klassering volgend seizoen: veertiende

Kalezic Stieren

Kalezic Stieren

Seizoen 2010/2011

Kampioen Jupiler League: RKC Waalwijk

Klassering volgend seizoen: negende (zevende)

Seizoen 2011/2012

Kampioen Jupiler League: FC Zwolle

Klassering volgend seizoen: elfde

Na meerdere keren net naast de titel te hebben gegrepen, was het in 2012 raak voor FC Zwolle. Het werd eerste in de Jupiler League en mocht de Eredivisie in, voor de club aanleiding om de naam te wijzigen in PEC Zwolle. Het eerste seizoen op het hoogste niveau werd een doorslaand succes, onder leiding van Art Langeler eindigde het als elfde. Degradatiezorgen had het zelden, de voorsprong op plek zestien bedroeg zes punten.

Seizoen 2012/2013

Kampioen Jupiler League: SC Cambuur

Klassering volgend seizoen: twaalfde

Seizoen 2013/2014

Kampioen Jupiler League: Willem II

Klassering volgend seizoen: achtste (na 28 wedstrijden)

Ook de meest recente kampioen van de Jupiler League houdt het hoofd eenvoudig boven water in de Eredivisie. Willem II staat na 28 wedstrijden zelfs achtste en kan de eerste Jupiler League-kampioen sinds RKC Waalwijk worden die zich meteen plaatst voor de play-offs om Europees voetbal. Degraderen kunnen de Tilburgers al bijna niet meer, de voorsprong op de teams onder de rode streep bedraagt dertien punten.

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen