Hoe Feyenoord in zes weken alles uit handen gaf

20 mei 2015, 11:02   Bijgewerkt: 20 mei 2015, 11:14

In de play-offs moet Feyenoord de komende anderhalve week proberen om toch nog een Europa League-ticket in de wacht te slepen. Gezien de bizarre ineenstorting van de club de laatste weken, zou het een klein wonder zijn als de nieuwe coach Giovanni van Bronckhorst daarin slaagt. FCUpdate.nl blikt terug op de dramatisch verlopen afgelopen zes weken, waarin de Rotterdammers de zeker lijkende derde plaats op de ranglijst uit handen gaven.

Zondag 5 april

Vrijdag 10 april

Nog meer goed nieuws vanuit Rotterdam-Zuid: de club bevestigt dat Dirk Kuyt na dit seizoen terugkeert. "Dit is een mooie dag voor Feyenoord en Het Legioen. We zijn ontzettend blij dat Dirk bij ons terugkeert. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij van grote waarde gaat zijn. We hebben een contract voor een jaar afgesloten, maar dat zegt niets over de intentie die beide partijen erbij voelen. Dirk kan nog jaren vooruit. Wat hem betreft wordt hij de Ryan Giggs van Feyenoord en plakken we er nog vele jaren achteraan. Ik denk dat iedere Feyenoorder dit als muziek in de oren klinkt", jubelt directeur Martin van Geel. Diezelfde dag liet coach Fred Rutten weten dat hij tegen Willem II, op zondag 12 april, de vijfde opeenvolgende zege in de Eredivisie hoopt te boeken. "Het goede gevoel dat we hebben overgehouden aan de wedstrijd tegen AZ, overheerste deze week bij ons. Voor ons is het nu zaak om te blijven winnen en de derde plaats zo snel mogelijk echt veilig te stellen."

Zondag 12 april

Zondag 19 april

Vijf dagen nadat bekend werd dat Fred Rutten genomineerd was voor de Rinus Michels Award, de prijs voor de beste coach van het seizoen in het betaald voetbal, staat de Tukker met zijn mond vol tanden. In de Kuip heeft Feyenoord zojuist een wanprestatie van formaat geleverd door met 0-1 te verliezen van Go Ahead Eagles, dat nota bene zijn laatste zeven duels verloren had. Rutten spreekt van een totale offday van zijn ploeg. "Ik had dit absoluut niet verwacht", voegt hij eraan toe. "Dit was misschien wel de slechtste wedstrijd die ik in De Kuip met Feyenoord heb gespeeld. Het was een drama, een schande", vulde aanvoerder Jordy Clasie aan. Hij zag dat zijn ploeg vooral in de tweede helft niets klaarspeelde. "Het leek erop alsof we geen power meer hadden."

Woensdag 22 april

Vrijdag 24 april

In aanloop naar de uitwedstrijd tegen FC Groningen komt Fred Rutten met een opmerkelijke verklaring voor de nederlaag tegen Go Ahead, een week eerder. Hij moest Lex Immers wegens een blessure missen tegen de Eagles en volgens de coach was dat belangrijk. "Of hij meespeelt, maakt voor ons veel verschil. Lex heeft zich enorm ontwikkeld in het voetbal en heeft van nature het vermogen om door te jagen, te vechten en anderen te helpen. Ik heb daarom vanaf dag één heel veel vertrouwen in hem gesteld. Na een wat moeizaam begin, nadat Lex terugkwam van een blessure, is het ondenkbaar geworden dat Lex niet speelt", stelt Rutten. Tegen FC Groningen is Immers er weer bij. Terence Kongolo ontbreekt, voor hem speelt routinier Joris Mathijsen.

Maandag 27 april

In gesprek met Metro reageert directeur Martin van Geel door het 'logisch en noodzakelijk' te noemen dat zijn club al bezig is met volgend seizoen. "Maar als Fred Rutten bij ons aangeeft daar op een bepaalde manier toch hinder van te ondervinden, zullen we van de week bekijken hoe we die kunnen minimaliseren of wegnemen."

Woensdag 29 april

Alle sportieve ellende bij Feyenoord wordt in perspectief gezet door een drama op menselijk vlak. De vrouw van keeperstrainer Patrick Lodewijks, Yvonne, komt om bij een verkeersongeluk. Het tragische ongeluk dompelt de club in rouw. "De club wenst Patrick, hun dochters en al hun naasten ontzettend veel kracht en sterkte bij het dragen van dit grote verlies", laat Feyenoord weten in een verklaring op de clubwebsite.

Donderdag 7 mei

Door de bekerfinale ligt de competitie een weekje stil en vanwege aangekondigde acties van de politie krijgt Feyenoord nog een dag langer om zichzelf klaar te stomen voor de belangrijke thuiswedstrijd tegen Vitesse. Het duel wordt verzet van zondagmiddag naar maandagavond. Fans van Feyenoord zijn boos ("Dit is supportertje pesten"), de club zelf overweegt een kort geding. Dat komt er uiteindelijk niet, waardoor de Kuip op zondag leeg blijft. Een dag later moet het gebeuren, bij winst op Vitesse is plek drie praktisch zeker.

Maandag 11 mei

Colin Kazim-Richards staat de media niet te woord, maar hij is de meest besproken speler na afloop van het duel. De Turk zou in de catacomben een klap hebben uitgedeeld aan tegenstander Zakaria Labyad.

Woensdag 13 mei

Door de nederlaag tegen Vitesse is de druk op coach Rutten enorm geworden. De Telegraaf meldt dat in de spelersgroep de frustratie over de prestaties en het optreden van Rutten groeit en dat hij 'nog even mag blijven', maar dat een breuk onvermijdelijk is als de wedstrijd tegen PEC Zwolle ook slecht afloopt. Feyenoord moet winnen in Zwolle om derde te worden in de Eredivisie. Overigens is er ook goed nieuws, want de KNVB laat weten dat Kazim niet hoeft te vrezen voor een schorsing naar aanleiding van het incident met Labyad.

Zondag 17 mei

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen