ErediVisie: wat opviel in de 31ste speelronde

18 april 2016, 11:05

Zo, dat was wel weer een bewogen eredivisieweekendje. Op deze maandag is men nog lang niet uitgepraat over de levensbelangrijke en onterechte penalty die Danny Makkelie zondag aan Ajax gaf in het duel met FC Utrecht. Maar er gebeurde meer dan deze arbitrale dwaling. FCUpdate.nl loopt weer een rondje langs de velden. Met ook een scorende spits én een keepende spits en ellende in Tilburg.

Veldwijk blijkt aardige keeper

{image[309552][right-half][]}Dat Mickey van der Hart zaterdag niet de beste wedstrijd in zijn carrière keepte, is een understatement. Het uitduel met AZ liep voor de jonge doelman van PEC Zwolle uit op een regelrechte nachtmerrie. Deze kwam ten einde toen hij in de 66ste minuut met een rode kaart van het veld gestuurd werd wegens het neerhalen van een doorgebroken speler. Omdat coach Ron Jans al driemaal gewisseld had, zat er voor Lars Veldwijk niets anders op dan het aantrekken van een keepersshirt en -handschoenen. "Ik heb zelf in de E-tjes nog een tijdje op doel gestaan omdat onze keeper een gebroken hand had", sprak Veldwijk na afloop bij RTV Oost. De spits nam het niet al te serieus en stond met een glimlach in het doel. "Ik probeerde het maar een beetje leuk op te pakken en het publiek deed dat ook. Je moet er gewoon het beste van maken en ik weet dat het er niet uitziet, zo'n lange slungel in de goal, maar ik denk dat ik nog een paar mooie reddingen heb gemaakt", aldus de spits, die inderdaad een paar keer goed pareerde.

Een leuke statistiek:

In de voetsporen van Kees Kist

{image[309545][left-half][]}Vincent Janssen is aan een ongelofelijk seizoen bezig. De revelatie van de Eredivisie maakte tegen PEC Zwolle (5-1 winst) alweer zijn 22ste, 23ste, 24ste en 25ste doelpunt van het seizoen voor AZ. De laatste keer dat een speler van AZ het voor elkaar kreeg om zo vaak te scoren in één jaargang, was in 1981/1982. Toen wist Kees Kist 29 keer tot scoren te komen. Janssen wordt dankzij zijn ongekende doelpuntenproductie meerdere malen in één adem genoemd met het clubicoon. Maar niet alleen in Alkmaar en Nederland valt de scoringsdrift van de kersverse Oranje-international op. Met zijn negentien goals in 2016 troeft hij namelijk supersterren als Cristiano Ronaldo (17), Jonas (17), Zlatan Ibrahimovic (17) en Lionel Messi (16) af. En wat de topscorer van de Eredivisie siert: hij scoort niet alleen veel, hij sleurt de hele wedstrijd en werkt keihard. Ontzettend knap van de spits, die vorig seizoen nog in het shirt van Almere City FC speelde.

Makkeliek gegeven penalty

{image[309565][right-half][scheidsrechter Makkelie]}Het is zonder twijfel hét moment van de 31ste speelronde van de Eredivisie: de late en omstreden strafschop in de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht. Misschien is het wel hét moment van het hele seizoen, aangezien het cruciaal kan zijn in de titelstrijd. Bij een 1-2 stand in het voordeel van Utrecht legde scheidsrechter Danny Makkelie de bal tot verbazing van alles en iedereen op de stip. Willem Janssen gleed Arek Milik wel degelijk onderuit, maar raakte vol de bal. De spelers van Utrecht, maar ook iedereen die PSV een warm hart toedraagt, zijn ziedend. En dat is terecht. Makkelie heeft zijn fout zelf ook toegegeven. "De beelden liegen niet. Als ik had gezien dat Janssen de bal had geraakt, dan had ik geen penalty gegeven", sprak de arbiter na afloop bij FOX Sports. Hij zal zich er zelf het meest beroerd onder voelen, omdat zijn kapitale fout een landstitel en miljoenen euro's kan schelen. We blijven het met zijn allen zeggen: introduceer alsjeblieft een videoscheidsrechter.

Wat is er met Willem II aan de hand?

{image[309593][left-half][]}Als we het over de grootste teleurstelling van het eredivisieseizoen hebben, dan hebben we het over Willem II. Na 31 speelronden staat de zegeteller in Tilburg nog maar op vijf. In de afgelopen veertien wedstrijden stapten de Tricolores slechts één keer als winnaar van het veld. Een hard gelag voor de fans van de Brabantse club, die na zes verliespartijen op rij zelfs onder de nacompetitiestreep staat. Coach Jurgen Streppel leidde Willem II van de Jupiler League naar de middenmoot van de Eredivisie, maar moet nu vrezen voor degradatie. De pijnlijke 0-2 nederlaag tegen ADO Den Haag dreunt hard na in Tilburg, maar de naar Heerenveen vertrekkende Streppel blijft optimistisch. "Wij maken er een geweldig slot van, we hebben nog vier wedstrijden te spelen en als we ons veilig spelen, zal de ontlading net zo groot zijn als vorig jaar", zei hij bij Omroep Brabant. Leuk en aardig, maar dan moet er echt wat veranderen. Met deze selectie is dat ook absoluut mogelijk.

Door: Koen Jans

[photo,97242,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen