Kieft wordt moe van KNVB: "Van dat hele 1988-gedoe"

12 september 2016, 09:52

Wim Kieft ziet met lede ogen aan dat het een puinzooi is bij de KNVB. De voormalig international vindt dat de voetbalbond al tijden niet meer de juiste keuzes maakt. De keuzes zijn volgens hem te veel gebaseerd op sentiment. De strekking van zijn verhaal: mensen die als speler heel succesvol waren, moeten op basis van alleen dit gegeven niet te snel, te vaak en te veel verantwoordelijkheden krijgen.

"De hele situatie die nu ontstaan is, had je deze zomer kunnen oplossen. Door afspraken te maken, of door een beslissing te nemen over het al dan niet doorgaan met de coach. Ze moesten zichzelf ook afvragen: hoe zit het met de assistenten?", aldus Kieft in het Ziggo Sport-programma Rondo over de onrust bij de KNVB. Dick Advocaat vertrok daar als assistent-bondscoach, Bert van Oostveen gaat aftreden als directeur, een overeenkomst met Ruud Gullit ging op knullige wijze door technisch directeur Hans van Breukelen niet door en assistent-bondscoach Marco van Basten en teammanager Hans Jorritsma staan ook voor een vertrek.

"Daar komt bij dat ik zo langzamerhand een beetje moe wordt van dat hele 1988-gedoe", voegt Kieft toe. "Het is allemaal sentiment. Alle mensen die nu op een hoge positie zitten, het is allemaal ontstaan uit sentiment. Het waren goede voetballers uit een generatie die alles gewonnen heeft, maar op het moment dat ze zelfstandig waren, hebben ze eigenlijk feitelijk weinig tot niets meer gepresteerd. Of het nou Van Breukelen, Danny Blind, Marco van Basten of Ruud Gullit is. Alleen Ronald Koeman en Frank Rijkaard hebben vanuit die groep nog gepresteerd na hun spelerscarrière."

"Misschien moet je daar eens mee beginnen", zegt Kieft over het puinruimen bij de KNVB. "Toegeven dat het allemaal hele goede voetballers waren, maar dat ze niet zo succesvol zijn in de functies die ze nu bekleden. Zolang je maar voor dat opportunistische gedoe blijft kiezen, gebeurt er uiteindelijk niets", besluit Kieft.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen