Topclubs balen: "Bos-tax tast concurrentiepositie aan"

13 oktober 2016, 08:27

De Nederlandse topclubs zitten nog steeds in de maag met de vervelende consequenties die de heffing excessieve vertrekvergoedingen heeft voor de afglijdende concurrentiepositie van de Nederlandse clubs in Europa. Het komt erop neer dat er zeer veel belasting betaald moet worden, als er goed gepresteerd wordt. Zeer nadelig, maar er zijn gunstige bewegingen in de Tweede Kamer te bespeuren. De Telegraaf en het AD besteden er veel aandacht aan.

PSV

PSV moest in het seizoen 2015/2016 weer 3 miljoen euro afstaan door de zogenaamde goudenhanddrukbelasting. Deze 'Bos-tax' treedt in werking bij uitgaande transfers, maar ook bij het uitkeren van premies. "Dit zijn dingen die in het buitenland niet gebeuren", laat PSV-directeur Toon Gerbrands weten in De Telegraaf. Hij vindt de regeling zeer dubieus. "Als een speler zo'n transferbeloning krijgt, betaalt hij daarover 52 procent belasting en wij als werkgever door de heffing op de excessieve vertrekvergoedingen nog eens 75 procent belasting. Dat is dus 127 procent belasting. Dit jaar is het alleen maar gekker geworden, want de kampioenspremie die wij hebben betaald, werd daar ook nog eens bij gerekend. Maar zo'n beloning heeft natuurlijk niks met vertrekregelingen te maken of met waar die wet ooit voor is bedoeld. Dat is een bonus, omdat je goed gepresteerd hebt", aldus de bestuurder van PSV, die weet dat spelers hierdoor eerder naar het buitenland vertrekken. "En dus is deze kromme regeling een aantasting van onze concurrentiepositie."

Gerbrands probeert de nadelige situatie duidelijk te maken aan politiek Den Haag en werkt daarin samen met andere eredivisieclubs en de KNVB. Dat lijkt effect te sorteren, getuige ook de woorden van VVD-Kamerlid Aukje de Vries. "Het is een rare regeling", zegt zij in de hierboven genoemde ochtendkrant. Naast de VVD kunnen de clubs ook al rekenen op de steun van de PvdA. De Tweede kamer behandelt vandaag (donderdag) het belastingplan voor het jaar 2017. Er wordt ook gedebatteerd over de heffing op excessieve beloningen.

Ajax

Ajax maakt zich ook sterk voor de lobby in de Tweede Kamer. "Wij vinden de goudenhanddrukbelasting zeer onredelijk. Het is een straf voor goed presteren. Bovenop de belasting die iedereen moet betalen, moet er namelijk extra betaald worden als een speler zodanig goed heeft gepresteerd dat hij een mooie transfer maakt", zegt directeur Jeroen Slop, ook in De Telegraaf.

"Dit speelt al sinds 2008, toen was het percentage weliswaar lager (30) dan nu (75), maar het kost ons al die jaren vele miljoenen", aldus Slop. "Ik ben terughoudend, want wij zijn al vanaf de invoering aan het lobbyen om dit ongedaan te krijgen. Ik ben in elk geval blij met de bewegingen die nu gaande zijn. Volgens mij ziet politiek Den Haag nu ook in dat het bij ons in het betaalde voetbal effecten heeft waar die belasting helemaal niet voor bedoeld is."

Feyenoord

Ook Feyenoord spreekt zich uit over de situatie, bij monde van algemeen directeur Eric Gudde. "Deze regel is onrechtvaardig en onbedoeld", zegt hij in het Algemeen Dagblad. "Het gaat om de onjuistheid van deze regeling. De regering incasseert zo 127 procent belasting: 52 procent van de speler en 75 procent van de club. De regel is in het leven geroepen voor mensen die niet goed functioneerden in het bedrijfsleven, maar toch niet voor een voetballer die juist door zijn goede prestaties een mooie stap maakt? Ik hoef ook niet uit te leggen dat deze belasting ons voetbal, na de crisisheffing, opnieuw in een ongunstige concurrentiepositie zet ten opzichte van het buitenland", zo herhaalt Gudde min of meer de woorden van Gerbrands.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen