WK-weblog: op z'n Duits richting de finale

19 juni 2010, 17:36   Bijgewerkt: 19 juni 2010, 17:50

Hoeveel goede wedstrijden heeft Duitsland gespeeld op het Europees kampioenschap van 2008? Of op het wereldkampioenschap van 2002? Eén, luidt het antwoord op beide vragen. Meer niet. Toch stond de ploeg tijdens beide toernooien in de finale. In Zwitserland maakte Nederland in de groepsfase veel meer indruk dan de Duitsers, maar Oranje lag er in de kwartfinale uit en Duitsland werd tweede.

Wat dat betreft zijn de rollen nu omgedraaid. Oranje heeft twee wedstrijden achter de rug en beide keren viel op het veldspel veel aan te merken. Misschien was het allemaal wel heel gedisciplineerd en gecontroleerd, zoals de spelers in koor riepen, maar feit is dat de wedstrijden bij vlagen niet om aan te gluren waren. Toch won Oranje, beide keren. Eén keer met 2-0, één keer met 1-0. Niets aan het handje, dus.

Slecht spelen en winnen, dat is een kenmerk van een kampioen. "Kijk eens welke teams dit toernooi al punten hebben laten liggen", zei John Heitinga na afloop van de wedstrijd tegen Japan. Dat rijtje is inderdaad indrukwekkend: Engeland, Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland lieten allemaal al steken vallen. Nederland niet.

Niemand die Oranje in actie gezien heeft tegen Denemarken en Japan, zal roepen dat deze ploeg dé grote titelfavoriet is. Daarvoor was het spel simpelweg nog niet goed genoeg. Maar feit is wel dat alleen Argentinië en Nederland tot dusver zes punten uit twee wedstrijden hebben. "En dat zegt natuurlijk wel iets", vindt Joris Mathijsen.

Het verschil met twee jaar geleden, toen Oranje het EK begon met galavoorstellingen tegen Italië (3-0) en Frankrijk (4-1), is voorlopig enorm. Toen liep heel Nederland de polonaise en waanden we ons al Europees kampioen. Eén slechte dag verder was het voorbij. Omdat de ploeg toen niet de kracht had om slechte wedstrijden te winnen.

Die kwaliteit heeft dit Oranje wel. Bovendien hebben we, met Arjen Robben, nog een enorm wapen achter de hand. Nederland heeft nog niet al zijn troefkaarten op tafel gelegd in Zuid-Afrika en toch staan we al, vrijwel zeker, in de tweede ronde. Een beetje op z'n Duits. En dat is een compliment, want Duitsland heeft zeven keer in een WK-finale gestaan. Hoe je daar komt, doet eigenlijk helemaal niet ter zake.

Roland Mather

Hoofdredacteur FCUpdate.nl

Volg mij tijdens het WK op Twitter!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen