Duitsland onderstreept kandidatuur voor WK-titel

Ger
24 juni 2006, 18:49

Vooraf leek Duitsland een lastige middag te beleven tegen het taaie Zweden, maar die Mannschaft kwam zaterdag vrijwel geen moment in gevaar. Twee vroege doelpunten van Lukas Podolski loodsten het gastland naar de kwartfinales. Bij de Scandinaviërs schoot Henrik Larsson na rust een strafschop over.

Dat de communicatie in de laatste linie van Zweden niet in orde was, werd in de 12e minuut nogmaals pijnlijk duidelijk. In balbezit trok Miroslav Klose liefst drie verdedigers uit het centrum weg, waardoor Podolski eenvoudig de open ruimte in kon duiken. De spits van Werder Bremen legde af en Podolski werkte kundig af: 2-0.

De twee goals toonden het gelijk aan van Klinsmann. De Duitse coach hield Podolski dit WK consequent in de basisopstelling, ondanks het feit dat de nieuwe aanwinst van Bayern München matig aan het toernooi begon. Na zijn eerste WK-doelpunt tegen Ecuador, toonde de aanvaller in de Allianz Arena aan zijn topvorm te hebben hervonden.

Op het half uur bezorgde Klose het gastland bijna een derde treffer. Het geplaatste schot van de lange aanvaller werd echter katachtig uit het doel getikt door goalie Andreas Isaksson. Twee minuten later zag Bastian Schweinsteiger zijn uithaal net langs de verkeerde kant van de paal vliegen.

De Braziliaanse scheidsrechter Simon ontnam Zweden vervolgens het zicht op de kwartfinale vrijwel volledig. Na een lichte overtreding op Klose kreeg Teddy Lucic zijn tweede gele kaart van de middag voorgehouden. Coach Lars Lagerbäck haalde daarop Kim Kallstrom naar de kant en stuurde Heerenveen-verdediger Petter Hansson voor het eerst dit toernooi binnen de lijnen.

Duitsland leek een eenvoudige tweede helft tegemoet te zien, maar na 52 minuten werd het droomscenario van die Mannschaft ruw verstoord. Na een duw van Metzelder in de rug van Henrik Larsson, legde arbiter Simon de bal op de stip. Larsson zelf verprutste de uitgelezen mogelijkheid om terug in de wedstrijd te komen. De ervaren spits schoot tot onzetting van de Zweedse fans hoog over.

Lagerbäck haalde Jonson eruit voor Christian Wilhelmsson, maar veel aanvallender werd Zweden niet door die omzetting. Om onbegrijpelijke redenen wachtte de coach bijzonder lang om Marcus Allback - die tegen Engeland zijn uitstekende vorm had gedemonstreerd - in te brengen. Pas na 72 minuten kwam hij de falende Ibrahimovic vervangen.