Engeland en Zweden tevreden na gelijkspel

Ger
20 juni 2006, 22:53

In een vermakelijk duel hebben Engeland en Zweden elkaar dinsdagavond in evenwicht gehouden (2-2). Door het resultaat is de Engelse ploeg zeker van de koppositie in groep B; de Scandinaviërs gaan als nummer twee ook door naar de achtste finales. Daarin speelt Zweden zaterdag in München wel tegen het gevreesde Duitsland. Engeland komt zondag in Stuttgart tegen outsider Ecuador uit.

Bij Engeland, dat na twee overwinningen al zeker was van de achtste finales, stond Wayne Rooney dinsdag in de basisopstelling. De jonge aanvaller bleek volledig hersteld van een botbreuk in zijn rechtervoet. Die blessure liep hij zeven weken geleden op in een wedstrijd voor zijn club Manchester United. In de voorhoede kreeg Rooney gezelschap van Michael Owen. Bondscoach Sven-Goran Eriksson liet Peter Crouch, die een gele kaart achter zijn naam had staan, op de bank. Ook de 'gele' Steven Gerrard kreeg rust, zijn vervanger was Owen Hargreaves.

De formatie van coach Lars Lagerback steekt echter eveneens niet in blakende vorm. Zweden speelde eerder gelijk tegen Trinidad & Tobago en won in de absolute slotfase van Paraguay. Ondanks de matige resultaten had Zweden aan een gelijkspel tegen Engeland genoeg om de achtste finales te bereiken. Zelfs een nederlaag hoefde niet desastreus te zijn, maar dan mocht Trinidad & Tobago niet zegevieren tegen Paraguay.

"We willen erg graag winnen, want dat is altijd speciaal tegen Engeland, maar we hebben aan een punt voldoende", gaf Lagerback vooraf al zijn behoudende intenties aan. Zweden kon tegen Engeland geen beroep doen op Zlatan Ibrahimovic. De aanvaller van Juventus ondervond te veel hinder van een liesblessure.

Zoals verwacht nam Engeland in het RheinEnergie Stadion het initiatief en leunde Zweden achterover. De Engelse supporters konden tevreden constateren dat Rooney zijn vorm aan het hervinden is. De aanvaller was bij enkele kansen betrokken maar slaagde er alleen niet in om deze doeltreffend af te ronden. Op het half uur probeerde aanvoerder David Beckham het met een beproefd recept; zijn vrije trap werd echter over de lat gewerkt door keeper Andreas Isaksson.

Uitblinker Joe Cole opende in de 34e minuut de score. De Chelsea-speler trof met een magistrale volley vanaf vijfentwintig meter raak. Dat Engeland met slechts 1-0 de kleedkamers opzocht, zal voor Eriksson een teleurstelling zijn geweest. Met iets meer precisie was zijn ploeg al verder uitgelopen. Zweden gokte voor rust vooral op vrije trappen en hoekschoppen. Doordat de uitvoering van Kim Kallstrom ondermaats was, leverde dat geen gevaar op.

Eriksson probeerde het Zweedse gevaar in te dammen door Rooney te vervangen door Gerrard. Ook met de middenvelder van Liverpool kwam Engeland nauwelijks onder de druk uit. Gerrard voorkwam zelfs met een redding op de doellijn dat een schot van Kallstrom tegen de touwen zou belanden. 

In de laatste vijf minuten vielen alsnog twee doelpunten te noteren. Engeland leek in de 85e minuut de winst te grijpen nadat Gerrard uit een fraaie voorzet van Cole raak kopte. In de 90e minuut zorgde Larsson echter voor nieuw evenwicht. De ervaren spits schampte een ingooi dusdanig dat de bal over de doellijn stuiterde.

Door het gelijkspel heeft Engeland zich voor de achtste finale in een goede uitgangspositie gemanoeuvreerd. De ploeg van Eriksson mag het zondag in de achtste finales gaan opnemen tegen Ecuador. Als nummer twee van poule B treft Zweden zaterdag Duitsland.  

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen