Koevermans schiet slecht Oranje naar EK

17 november 2007, 22:23   Bijgewerkt: 18 november 2007, 00:54

Nederland heeft zich geplaatst voor het Europees kampioenschap van 2008. De ploeg van bondscoach Marco van Basten boekte zaterdag een uiterst magere 1-0 overwinning op Luxemburg en dat was voldoende om deelname aan het EK veilig te stellen. Danny Koevermans, die voor het eerst in de basis begon, maakte op aangeven van Wesley Sneijder het enige doelpunt van de wedstrijd.

Dat de reeks uitgerekend tegen Luxemburg bekroond werd met een EK-ticket, maakte de cirkel rond. Op 2 september 2006 begon Oranje haar cyclus immers ook met een duel tegen het groothertogdom. Die wedstrijd, in het Josy Barthel Stadion, stond misschien wel symbool voor de complete kwalificatiereeks. Het spel wat Oranje op de mat legde was ver beneden peil, maar er werd wel gewonnen. En daar draait het toch om in het voetbal, om de punten.

Na dit duel in Luxemburg volgden heel veel duels waarin Oranje niet goed speelde, maar wel de punten pakte. Dat Oranje niet uitblonk in hoge scores, blijkt uit het doelsaldo. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Luxemburg had Nederland in tien duels slechts dertien keer gescoord. Ter vergelijking: zelfs landen als Letland, Cyprus, Georgië en Bosnië wisten vaker het net te vinden. Maar goed, omdat Oranje ook bijzonder weinig doelpunten tegen kreeg (slechts drie), is de kwalificatiecyclus toch een succes geworden. Oranje was zakelijk en efficiënt, de hele cyclus lang.

Met Dirk Kuyt in de ploeg voor Ruud van Nistelrooy, slaagde Oranje er na rust niet in om de score flink op te vijzelen. De ploeg kreeg nog wel een aantal kansen, maar het bleef 0-1. Dat was vooral jammer voor het publiek, dat wederom in grote getalen opgekomen was. Het publiek bleef overigens heel lang achter het elftal staan, maar na twee enorme kansen voor Luxemburg in de slotfase sloeg de stemming om. Uiteindelijk verliet Oranje het veld, evenals vorige maand tegen Slovenië, dan ook weer met een striemend fluitconcert. 

Dat was logisch, maar niet helemaal terecht. Want hoe je het ook wendt of keert, Oranje gaat naar het EK van 2008. En oké, natuurlijk heeft het spelniveau deze kwalificatiecyclus veel te wensen over gelaten. Maar Van Basten heeft nu nog ruim een half jaar om dat te verbeteren. Het eerste doel, plaatsing voor het EK, is in ieder geval bereikt. En als dat toernooi een succes wordt, praat niemand meer over de moeizame vertoningen in de kwalificatie tegen landen als Luxemburg, Albanië en Slovenië.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen