Van Basten: "Oranje speelt 4-2-4, geen 4-4-2"

15 november 2007, 15:55   Bijgewerkt: 15 november 2007, 16:26

Oranje treedt zaterdag tegen Luxemburg niet aan in 4-4-2, maar in 4-2-4. Dat benadrukte bondscoach Marco van Basten donderdag tijdens zijn traditionele perspraatje in Noordwijk. "Dit is een systeem dat we tegen kwalitatief mindere tegenstanders goed kunnen spelen", aldus de coach, die er aan toevoegde dat ook Johan Cruijff zijn zegen aan dit systeem gegeven heeft. "Hij begrijpt dat we, in deze situatie, niet met drie aanvallers spelen."

Nederland zal tegen Luxemburg in eenzelfde samenstelling aantreden, als vorige maand tegen Slovenië. Destijds stonden Ruud van Nistelrooy en Robin van Persie centraal voorin, met Clarence Seedorf (links) en Rafael van der Vaart (rechts) als extra aanvallers aan de buitenkanten. Dat was een grote omslag ten opzichte van alle voorgaande interlands met Van Basten op de bank, toen Oranje speelde in een systeem met pure vleugelaanvallers en één centrumspits.

Over de reden waarom hij ineens zijn systeem omgooit, houdt Van Basten enigszins in het midden. "Ach, het is natuurlijk zo dat we, voor de wedstrijd tegen Slovenië, niet echt een overtuigende reeks achter de rug hadden. En intern hebben we natuurlijk wel gesproken over spelsystemen. Niet alleen met de technische staf, maar ook met enkele spelers. Je zou kunnen zeggen dat we nu een soort compromis bereikt hebben", aldus de bondscoach. 

Van Basten weigert zijn systeem 4-4-2 te noemen. Het is volgens hem eerder 4-2-4, omdat hij met zeer aanvallende spelers aan de buitenkant speelt. Hierdoor acht hij dit systeem niet geschikt voor wedstrijden tegen sterke landen. "Tegenstanders als Slovenië en Luxemburg nodigen uit om een dergelijk systeem te proberen. Dit is een goed strijdplan tegen kleine landen. De ervaringen die we vervolgens opdoen, kunnen we ook gebruiken als we later weer tegenover betere teams staan. Maar dan zullen we zeker wat accenten verleggen."

Van Basten hoopt in ieder geval dat Oranje zaterdag meer krediet van de fans krijgt, dan vorige maand tegen Slovenië. Toen werd de ploeg getrakteerd op een fluitconcert en boe-geroep. "Wij hebben altijd de intentie om goed te voetballen en veel te scoren, maar mensen moeten ook begrijpen dat zoiets niet altijd lukt. Ook kleinere landen weten tegenwoordig heel goed hoe ze het ons lastig kunnen maken. Ze zijn fysiek sterk, spelen met veel passie en wilskracht en houden de ruimtes klein. Maar goed, het is aan ons om daar een passend antwoord op te vinden."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen