De eerste seizoenshelft in de Eredivisie van A tot Z

8 januari 2008, 12:45   Bijgewerkt: 9 januari 2008, 10:36

Er kan veel gezegd worden van de Eredivisie dit seizoen, maar saai is het zeker niet. Sinds de achttien teams in de zomer begonnen met de voorbereiding, was het geen moment rustig. Er waren transferperikelen, het vertrek van Ten Cate, de trein van Koeman, de zeven goals van Alves tegen Heracles, de politiestaking, de acrobatiek van Louis van Gaal en natuurlijk de vele verrassende resultaten van de topclubs. FCUpdate.nl vat de eerste helft van het seizoen samen, van A tot Z.

De A van arbitragezaak. 

Het was hét modewoord van de afgelopen voetbalzomer: de arbitragezaak. Iedere voetballer die een transfer wilde afdwingen, dreigde een arbitragezaak tegen zijn club aan te spannen. Onder meer Royston Drenthe, Luis Suarez en zelfs spelers als Tim Bakens kondigden een dergelijke stap aan. Bij Drenthe kwam het uiteindelijk niet zo ver, bij Suarez en Bakens wel. En hoewel Suarez zijn zaak verloor, kreeg hij even later toch zijn gedroomde transfer naar Ajax.

De B van beenbreuk

De C van Coen Dillen

Elk jaar wordt hij weer van stal gehaald: de Coen Dillen-index. Coen Dillen heeft nog altijd het absolute record in handen, door in één seizoen 43 doelpunten te maken. Dit seizoen doet Klaas Jan Huntelaar als voorlopige topscorer van de Eredivisie een gooi naar dat record, maar de Ajacied zal nog wel flink door moeten scoren wil hij in de buurt komen van dit record. Momenteel, exact halverwege de competitie, staat zijn teller immers op zestien. Maar dat is er wel één meer dan Dillen na zeventien duels in dat legendarische seizoen 1956/1957.

De D van Danish Dynamite

Perez

Perez

De E van enkel

De enkel van Stijn Schaars, om precies te zijn. Want bij AZ rekende iedereen er toch wel op dat de middenvelder dit seizoen weer vanaf het begin mee zou kunnen doen. Maar helaas. De enkelblessure van de international is zelfs zó gecompliceerd en uitzonderlijk, dat veel vaste volgers zich stiekem afvragen of het ooit nog wel helemaal goed komt. Feit is in ieder geval dat Schaars al ruim een jaar uit de roulatie is. Hoe lang blijft de enkel hem nog dwarszitten?

De F van Feyenoord

De G van GTPV

Deze term, een afkorting van 'Groningen-thuis pressievoetbal' werd na afloop van de wedstrijd FC Groningen-Feyenoord (3-2) in het leven geroepen door RTL-analist Jan van Halst. Het stond voor de offensieve wijze waarop Groningen in eigen stadion topclubs durft te bestrijden. Naast Feyenoord maakte PSV eveneens kennis met het GTPV. Ook de Eindhovenaren sneuvelden in de Euroborg.

De H van Huizen

De I van indrukwekkend

Toen Jaap Stam op 29 oktober motiveerde waarom hij per direct een punt achter zijn loopbaan zette, werd hij spontaan getrakteerd op een staande ovatie. Uit puur respect voor hetgeen de 'Dutch destroyer' in zijn indrukwekkende loopbaan gepresteerd had. Enkele weken later volgde het afscheid van de fans, vlak voor de wedstrijd tegen Vitesse. En opnieuw was 'indrukwekkend' hierbij het meest geschikte woord. Eén van de beste verdedigers die Nederland ooit gekend heeft, kreeg wat hij verdiende: respect en applaus. Veel applaus.

De J van Jonker

Jonker

Jonker

De K van kleuters

In juli was Ajax de torenhoge favoriet voor de landstitel, maar het vertrek van Sneijder en Babel, de beenbreuk van Davids en het afscheid van Stam deden de Amsterdammers flink wankelen. Met name in de laatste weken voor de jaarwisseling was het bar en boos, want de ploeg liet zien. Er werd verloren van NAC Breda (1-3) en Excelsior (2-1), terwijl ook FC Twente (2-2) en VVV Venlo (2-2) niet verslagen werd. "We voetballen als kleuters", stelde spits Huntelaar.

De L van loyaliteit

Rutten

Rutten

De M van moddergooien

De N van niet speelgerechtigd

PSV was even vergeten dat Manuel da Costa niet speelgerechtigd was voor de bekerwedstrijd tegen Jong Heerenveen. PSV won simpel met 3-0, maar werd een dag later door de KNVB uit het toernooi gezet. Want Da Costa, uitgerekend iemand die in de andere duels van dit seizoen amper aan spelen toe gekomen is, mocht niet meedoen. Toch lullig, zo'n administratieve blunder. Want deze prijs kan PSV dit seizoen dus al vergeten.

De O van onneembare vesting

Stadion De Kuip

Stadion De Kuip

De P van politiestaking

Kesler

Kesler

De Q van Qatar

Vroeger gingen voetballers die Nederland ontgroeid waren, naar een mooie club in Engeland, Spanje, Italië of Duitsland. En spelers die aan het eind van hun carrière nog even een financiële klapper wilden maken, konden naar het Midden-Oosten. Nu is er echter een andere trend, namelijk dat middelmatige spelers uit de Eredivisie Nederland verruilen voor een lucratief avontuur in het Midden-Oosten. Qatar is het beloofde land, roepen Anouar Diba, Ali Boussaboun, Adil Ramzi en nu ook Elbekay Bouchiba in koor. Leuk klaverjasjeclubje, daar in de woestijn.

De R van redder in nood

De S van Superboeren

Wie na de eerste speeldag gezegd had dat De Graafschap de revelatie van de eerste seizoenshelft zou worden, was ongetwijfeld recht in zijn gezicht uitgelachen. Want het thuisduel tegen Ajax eindigde in een 1-8 afstraffing. Maar daarna rechtten de Superboeren hun rug en boekten ze liefst zes zeges, met een fraaie twaalfde plek als voorlopig resultaat.

De T van trein

Koeman
Soler

Soler]}Ineens was hij daar, in Eindhoven: de trein naar Valencia. En coach Ronald Koeman wist: deze trein komt misschien maar één keer voorbij. De oud-international wist genoeg en sprong enthousiast op de trein naar Spanje, zeker ook omdat de PSV-leiding hem geen strobreed in de weg legde. Maar of Koeman hier nou verstandig aan gedaan heeft? Feit is dat Koeman Valencia in ieder geval zeker nog niet op de rails heeft en alweer moet vrezen voor ontslag.

De U van uitglijder

Van Gaal golfkar

Van Gaal golfkar

De V van voldongen feit

Martin van Geel had er zijn mond vol van. Zonder Henk ten Cate naast zich, die al lang en breed in Londen zat, uitte hij forse kritiek op de handelswijze van de coach, die een functie van assistent-trainer bij Chelsea verkoos boven het hoofdtrainerschap van Ajax. "We zijn voor een voldongen feit gesteld", jammerde Van Geel. Maar voldongen feit of niet, het staat wel vast dat Ajax met Ten Cate aanzienlijker beter presteerde dan zonder Ten Cate. In de eerste zeven duels pakte de ploeg zeventien punten, daarna nog maar zestien punten uit tien wedstrijden.

De W van winterkampioen

De X van xenocratie

{image[254280][left-half][]}Xenocratie staat voor heerschappij van vreemdelingen. Tot voorkort stond AZ nog bekend als een club die vooral in zee ging met jonge, talentvolle Nederlanders. Die tijd lijkt voorbij. In de zomer kwamen een Braziliaan, een Italiaan, een Argentijn en een Belg. Deze winter komen ook een Mexicaan, een Deen en mogelijk nog een Braziliaan (Alves) naar Alkmaar. Maar de komst van deze buitenlanders komt de prestaties voorlopig nog niet ten goede. Vol weemoed denken we terug aan april 2005, toen AZ in de halve finale van het UEFA Cup-toernooi tegen Sporting aantrad met negen Nederlanders, een vloeiend Nederlands sprekende Deen (Perez) en Marokkaan (Ramzi).

De Y van ijsbeer. 

Groby mascotte ijsbeer

Groby mascotte ijsbeer

De Z van zevenklapper

Het gebeurt niet vaak dat de Eredivisie wereldnieuws is, maar op 7 oktober had zelfs CNN een itempje over de Nederlandse competitie. Afonso Alves had in de wedstrijd tegen Heracles immers liefst zeven keer gescoord, een unicum in het internationale voetbal. Hiermee zorgde hij dus voor reclame voor de Eredivisie. Maar of het goede reclame was.?

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen