EK-serie: Portugal kan Oranje ditmaal niet dwarszitten

6 februari 2008, 08:42   Bijgewerkt: 6 februari 2008, 09:41

Op 7 juni 2008 wordt in Basel het EK voetbal geopend. Vanaf die dag doen 16 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim drie weken later gespeeld wordt in Wenen. In de periode voorafgaand aan dit toernooi FCUpdate.nl stelt alle deelnemende landen aan jullie voor. Deze week in deel 5: Portugal.

Hoewel Oranje bij de loting voor de groepsfase van het EK in een loodzware groep terecht kwam met wereldkampioen Italië en vice-wereldkampioen Frankrijk, leverde de loting ook één groot pluspunt op. Portugal, het land dat zich de laatste jaren ontpopt heeft als de grote kwelgeest van Oranje, kwam namelijk aan de andere kant van het speelschema terecht. Dit betekent dat Oranje sowieso niet eerder dan in de halve tegenover de gevreesde Zuid-Europeanen kan komen te staan.

Twee jaar geleden, op het WK in Duitsland, was Portugal opnieuw sterk. En opnieuw was het land verantwoordelijk voor de uitschakeling van Nederland. In Nürnberg werd het 1-0 door een doelpunt van Maniche, de middenvelder die twee jaar eerder op het EK ook al trefzeker geweest was tegen Oranje. Vervolgens werd ook Engeland geklopt, waarna Frankrijk de ploeg van coach Scolari in de halve finale de voet dwars zette. Hierdoor grepen de Portugezen opnieuw naast de prijzen.

De blikvanger: Cristiano Ronaldo

De oude bekende: Maniche

Als clubvoetballer kende Maniche zijn grootste succes bij FC Porto, waarmee hij in 2004 de Champions League won. In totaal speelde hij vier seizoenen voor 'De Draken' en dat was opvallend, aangezien hij zijn jeugdopleiding genoot bij aartsrivaal Benfica. {image[245665][right-half][]}In de zomer van 2001 verruilde de defensieve middenvelder Benfica echter voor Porto, waar hij zich ontwikkelde tot international. Toen hij Porto in 2005 verliet, kwam echter de klad er in. Hij koos voor een lucratief avontuur bij Dinamo Moskou, maar daar voelde hij zich doodongelukkig. Hij werd vervolgens verhuurd aan Chelsea, maar daar wist hij niet te overtuigen. Sterker nog, in zijn allereerste wedstrijd liet hij zijn directe tegenstander scoren, schoot hij zelf een niet te missen kans op de lat en kreeg hij vervolgens een directe rode kaart. Pas toen hij na het WK van 2006 bij Atletico Madrid terecht kwam, ging het weer wat beter. Hij speelde zich in de kijker bij de Italiaanse kampioen Inter, dat hem in januari op huurbasis overnam. Als Maniche de komende maanden goed presteert, kan hij een vast contract tegemoet zien.

De bondscoach: Luiz Felipe Scolari

Met Luiz Felipe 'Big Phil' Scolari staat er een man aan het hoofd van het Portugese elftal die zijn sporen in het internationale voetbal ruimschoots verdiend heeft. Als voetballer was Scolari nooit echt succesvol, maar als trainer rijgt hij de successen achter aaneen. In 1995 brak hij in eigen land door toen hij met Gremio de Copa Libertadores won. Deze prijs is de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League en als beloning mocht Scolari met Gremio strijden om de wereldbeker voor clubs. Ajax bleek in dit duel na strafschoppen te sterk.

Scolari

Scolari

Na dit succesvolle eindtoernooi vertrekt Scolari als bondscoach van Brazilië en treedt hij in dienst bij de Portugese voetbalbond. Onder zijn leiding bereikt Portugal de finale van het EK van 2004, waarin met 1-0 verloren wordt van Griekenland. Twee jaar later ligt hij met Portugal op koers om voor de tweede maal in zijn historie een WK te winnen, maar in de halve finale is Frankrijk net te sterk. Een benutte strafschop van Zinedine Zidane beslist de wedstrijd. In het duel om de derde plaats in Duitsland vervolgens met 3-0 te sterk.

De prognose: halve finale eruit

In de kwartfinale is, als de Portugezen de groep winnen, Kroatië de meest waarschijnlijke tegenstander. Ook dit moet een te kraken noot zijn voor Portugal, waarna in de halve eindstrijd Duitsland volgens onze prognose de opponent is. Evenals tijdens het vorige WK, zal het sterke Duitse collectief vervolgens een maatje te groot zijn voor de Zuid-Europese balgoochelaars.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen