Roda overleeft thriller in Kuip

10 mei 2009, 16:22   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Roda JC is ontsnapt aan directe degradatie uit de Eredivisie. Op de laatste speeldag moesten de Limburgers winnen bij Feyenoord om de nacompetitie te halen en dat lukte wonderwel (2-3). Voor Feyenoord, dat de boeiende wedstrijd met negen man eindigde, had de nederlaag geen consequenties. De ploeg gaat, omdat alle concurrenten ook verloren, 'gewoon' de play-offs om Europees voetbal in.

Eigenlijk wist iedereen het zondag zeker: Roda JC zou degraderen. Na de dompers in eigen stadion tegen FC Volendam (1-1) en Willem II (0-1) leek het doek te zijn gevallen voor Harm van Veldhoven en zijn geel-zwarte troepen. Want winnen in de Kuip? Dat leek een schier onmogelijke opgave, zeker omdat de thuisploeg de laatste weken in prima vorm steekt.

{image[265048][left-half][]}Om 14.30 uur was Roda JC dus nog de gedoodverfde degradant, maar om 14.50 uur was dat helemaal anders. Dat hadden de Limburgers voor een groot deel te danken aan Dwight Tiendalli. De rechtsback bewees nogmaals veel te licht te zijn voor dit niveau en ging tweemaal ernstig in de fout. Eerst stapte hij te laat voor buitenspel, waardoor Sekou Cisse de 0-1 kon maken. Tien minuten later communiceerde hij niet met doelman Timmer en trok hij daarna pardoes Hadouir omver. Het gevolg: rood voor Tiendalli en een penalty voor Roda, die benut werd door captain Meeuwis.

{image[265047][right-half][]}Feyenoord zette zo de plaats in de play-offs op het spel, maar gelukkig voor de Rotterdammers bleek al snel dat ook rivalen Vitesse en FC Utrecht op achterstand stonden. Alleen als beide teams zouden winnen zou Feyenoord nog buiten de boot vallen en dat scenario was nu onwaarschijnlijk.

Toch deed Feyenoord na rust nog zijn best om iets van de wedstrijd te maken. Roy Makaay zorgde met een knap schot voor de 1-2, waarna het Legioen nog eens goed achter de ploeg ging staan. Feyenoord zocht de aanval, maar dat gaf Roda ruimte om te counteren. Sekou Cisse hielp een aantal mogelijkheden op de 1-3 om zeep, maar uitgerekend Anouar Hadouir was in de 69ste minuut wel succesvol. De aanvaller, wiens disciplinaire schorsing deze week noodgedwongen opgeheven werd door de Kerkraadse clubleiding, schoot raak na een snelle aanval via Laurent Delorge.

{image[265073][left-half][]}De wedstrijd leek hierdoor beslist, maar de knotsgekke wedstrijd nam even later een nieuwe wending toen Kevin Blom de bal op de stip legde na een vermeende handsbal van Roda JC. Roy Makaay schoot raak, waardoor Roda in de slotfase toch nog moest billenknijpen. De spanning in de Kuip nam alleen maar toe toen Kevin Hofland rood kreeg wegens een elleboogstoot en Roda-trainer Van Veldhoven ook nog weggestuurd werd wegens commentaar op de leiding. In de zenuwslopende slotfase was één Rotterdams doelpunt genoeg om Roda naar de Jupiler League te sturen. Roy Makaay was heel dicht bij deze 3-3, maar zijn schot ging net voorlangs. Roda hield stand en mag zodoende, toch nog, de nacompetitie in.