Mexico voorkomt droomstart Bafana Bafana

11 juni 2010, 17:53   Bijgewerkt: 11 juni 2010, 18:26

De voetbalgekte in Zuid-Afrika zal de komende periode alleen maar toenemen. Het gastland overtrof in de openingswedstrijd tegen Mexico de verwachtingen door een punt uit het vuur te slepen (1-1). Dat hadden er zelfs drie kunnen zijn, maar Rafael Marquez poetste tien minuten voor tijd de fraaie 1-0 van Siphiwe Tshabalala weg. In de slotfase van de boeiende wedstrijd raakte Mphela nog de paal.

Bijna had Zuid-Afrika wat het zo graag wilde. Het voetbalgekke land droomde van een zege in de openingswedstrijd en die droom leek uit te komen toen Lawrence Siphiwe Tshabalala tien minuten na rust op bijzonder fraaie wijze voor 1-0 zorgde. Tshabalala, een 25-jarige middenvelder van het Zuid-Afrikaanse Kaizer Chiefs, liet de Mexicaanse doelman Oscar Perez kansloos met een enorme pegel in de verre kruising. Tien minuten later had het zelfs 2-0 moeten worden voor het hartstochtelijk aangemoedigde Bafana Bafana, maar Tego Modise tikte van dichtbij naast.

Dat Mexico het veldoverwicht voor rust niet omzette in goals, kwam ze in het tweede bedrijf duur te staan. Zuid-Afrika kwam beter uit de kleedkamer en ook na de 1-0 van Tshabalala bleef het thuisland goed voetballen. Mexico, met PSV'ers Carlos Salcido en Maza Rodriguez in de basis, leek op een verrassende nederlaag af te stevenen.

De gelijkmaker van Marquez was het startsein van een spannende slotfase, waarin beide teams voor de zege gingen. Mexico drong aan, maar Zuid-Afrika was via Mphela bijzonder dicht bij de 2-1. Zijn schot belandde op de buitenkant van de paal.