WK-weblog: unite for Bafana Bafana

9 juni 2010, 14:30   Bijgewerkt: 9 juni 2010, 14:50

In Zwitserland, twee jaar geleden, kon je nog wel eens een uur door het land rijden, zonder ook maar te merken dat het EK aan de gang was. Zelfs in speelsteden waren alleen bepaalde delen van de stad versierd en aangekleed, verder waren er amper vlaggen, aanplakbiljetten of uitgedoste supporters te bekennen. Lekker rustig, maar de EK-sfeer was meestal bijzonder ver te zoeken.

Het contrast met Zuid-Afrika kan wat dat betreft niet groter zijn. Waar je hier ook bent, loopt of rijdt, overal zie je iets dat te maken heeft met het WK. Op de televisie gaat alles over het WK en dinsdagavond, toen we in de auto zaten, waren op de plaatselijke radiozender zelfs flitsen te horen van een oefenduel tussen Portugal en Mozambique, een potje waar zo'n 20.000 fans op af gekomen waren. Alles wat met voetbal te maken heeft, wordt innig omarmd door het land.

Om het enthousiasme aan de wereld te tonen, was woensdag door de Zuid-Afrikaanse voetbalbond uitgeroepen tot 'Unite for Bafana Bafana'-dag. Heel Johannesburg werd opgeroepen om, uiteraard mét vuvuzela, naar de wijk Sandton te komen. De nationale ploeg zou een rondrit maken in een open bus en de fans konden zo laten zien dat ze achter het team stonden.

Dat hoefde je de Afrikanen geen twee keer te zeggen. Rijen dik stonden ze langs het parcours dat Bafana Bafana zou afleggen. De happening werd rechtstreeks uitgezonden op de Zuid-Afrikaanse televisie en de beelden vanuit de lucht waren indrukwekkend. Een huldiging van een willekeurige Nederlandse ploeg na het behalen van een prijs, is er niets bij. En dan te bedenken dat de fandag van het Nederlands elftal, die gepland stond voor afgelopen vrijdag in Amsterdam, afgelast werd wegens een gebrek aan belangstelling bij de supporters...

Zuid-Afrika is helemaal voetbalgek, dat is wel duidelijk. Alles ademt voetbal, het enthousiasme bij de plaatselijke bevolking is aanstekelijk. Normaal gesproken heb ik niet echt een voorkeur bij WK-wedstrijden waar Oranje niet aan deelneemt. Maar vrijdag, als Zuid-Afrika de openingswedstrijd speelt tegen Mexico, ga ik ook maar eens een vuvuzela regelen en hopen op een stunt van Bafana Bafana. Want voor het hele toernooi zou het jammer zijn als Zuid-Afrika meteen met 3-0 op de broek krijgt en het enthousiasme uit het land verdwijnt. Zuid-Afrika moet geen Zwitserland worden.

Roland Mather

Hoofdredacteur FCUpdate.nl

Volg mij op Twitter tijdens het hele WK!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen