Brandts zielsgelukkig in 'carpe diem'-Afrika

7 juli 2012, 13:47

Ernie Brandts geniet met volle teugen in Afrika. De oefenmeester legde afgelopen week met het Rwandese APR FC beslag op de nationale beker. Hij verbaast zich over het feit dat al zijn spelers er een gebrekkige financiële huishouding op na houden.

"Bij mijn club APR verdienen spelers zo’n duizend tot vijfduizend dollar per maand, terwijl het gemiddelde salaris in Rwanda ongeveer honderd dollar is. Probleem is alleen: ze kunnen er niet mee omgaan. Na twee weken vragen ze alweer om een voorschot. De lange termijn is niet belangrijk, Afrikanen denken vaak niet verder dan dezelfde dag", stelt Brandts tegenover VI.

De liefde van de oud-coach van NAC Breda voor Afrika ontstond al in zijn tijd als speler. "Mijn eerste ervaring met Afrika was Sierra Leone. Ik was nog voetballer en we gingen met Roda JC daarheen op trainingskamp. Een fantastische ervaring, dat was nog eens wat anders dan Zeeland of de Belgische Ardennen."

Brandts hield er een mooie anekdote aan over. "Ik was aanvoerder en op de dag voordat we weer naar Nederland zouden vertrekken, ging ik met de pet rond voor geld voor de buschauffeur. Uiteindelijk kwam ik uit op zo’n drieduizend kopeka’s, de lokale munteenheid daar, zo’n honderd dollar. Leek me voldoende. Wat denk je? De dag erna. Hij was er niet, maar een andere chauffeur. Dus wij betreden de bus, zit die eerste man met twee vriendinnen achterin op de bank. En hij had van het geld een collega ingehuurd. Zo gaat het daar nog steeds."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen