Ajax verslaat Celta ternauwernood en overwintert Europees

3 november 2016, 22:59

De Europa League kan ook na de winterstop rekenen op de enige deelnemer die tot nu toe alle acht de edities meemaakte: Ajax. In de Amsterdam ArenA werd het enige resultaat dat dat nu al kon verwezenlijken behaald: een overwinning op Celta de Vigo. De zege werd ingeleid door een geniale actie van de voor rust uitblinkende Kasper Dolberg. Na de theepauze vergrootten Ziyech en Younes die marge, vlak voordat Guidetti en Aspas de spanning nog terugbrachten. Ajax wankelde, maar viel niet: 3-2.

De toeschouwers in Amsterdam hadden moeiteloos een kwartier langer in een bar of kroeg kunnen verblijven, want de eerste 15 minuten waren ronduit saai en afwachtend. Ajax leek zelfs op achterstand te komen, toen een mislukte uittrap van keeper Onana zomaar voor de voeten van Celta-aanvaller Bongonda kwam. De Belg kon het cadeautje echter niet uitpakken en zag zijn schuiver voorlangs gaan.

Onana zal het niet zo hebben bedoeld, maar zijn actie leek de Amsterdammers wel wakker te schudden. Er was vanaf dat moment namelijk nog maar een ploeg dat de spreekwoordelijke klok sloeg: Ajax. Het trok aanvallend ten strijde en Dolberg (zijn te zachte schot werd uit de kruising geranseld) en Ziyech (net naast na een goede dribbel) waren het dichtst bij de openingstreffer. Vlak voor rust was Dolberg wél trefzeker. En hoe: op aangeven van Traoré draaide Dolberg even gemakkelijk als knap weg bij Sergi Gómez, om vervolgens koeltjes en beheerst met een lage schuiver af te ronden: 1-0.

Bij die aanvallende aspiraties voor rust leek Ajax te kunnen rekenen op iedereen, behalve haar buitenspelers. Younes en Traoré speelden voor de theepauze namelijk allesbehalve flitsend. Na rust werden die twee juist wel bepalend. Nadat Celta eerst nog voorzichtig wat aanvallende aspiraties liet zien was het opnieuw Ajax dat het heft in handen nam. Met resultaat: ruim 20 minuten voor tijd kon Traoré na een goede actie Hakim Ziyech vrij voor het doel zetten. Het was voor de middenvelder een koud kunstje om de bal in het lege doel te schuiven: 2-0.

Daarmee was de koek absoluut nog niet op. Enkele minuten later liet Younes eindelijk zijn klasse zien. De vleugelspeler ontving de bal op links, dribbelde naar binnen en liet met een geplaatst schot Celta-keeper Rubén kansloos in de lange hoek: 3-0. Het meest opzienbarende moment na die treffer kwam op naam van een oude bekende van Ajax: John Guidetti. De Zweede spits, die een kwartier voor tijd inviel, haalde meteen het maximale uit zijn eerste balcontact: een doelpunt. Met die 3-1 bracht de Zweed de spanning enigszins terug, al leek Ajax gemakkelijk stand te gaan houden. Toen Aspas vijf minuten voor tijd de spanning écht terugbracht wankelden de Amsterdammers. Bongonda kreeg zelfs nog dé kans op de gelijkmaker, maar vond Onana op zijn pad. De doelman zorgde er met die redding voor dat de Amsterdammers Europees dus overwinteren.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen